In curand, un simplu test de sange le-ar putea spune femeilor insarcinate care este riscul ca bebelusul lor sa se nasca cu sindromul Down. Cercetatorii au folosit o tehnica inovativa pentru a decoda o secventa-cheie de ADN, care se pare ca e responsabila de aparitia sindromul Down.
Singura metoda prin care viitoarele mamici pot afla acum cu exactitate care e riscul de sindrom Down este amniocenteza, care are o acuratete de 98% dar implica si un risc de 2% ca femeia sa sufere un avort, deoarece este o metoda invaziva de diagnostic.
Noul test pentru sindromul Down ar fi o veste excelenta pentru viitoarele mamici din lumea intreaga. Testul e bazat pe o simpla proba de sange, are o acuratete de aproape 100% si poate fi folosit pentru a detecta sindromul Down inca din saptamana a 11-a de sarcina.
Amniocenteza (care presupune introducerea unui ac subtire in uter pentru recoltarea unei probe de lichid amniotic) se poate face intre saptamanile 14 si 18, dar multe din femeile insarcinate ezita sa apeleze la aceasta procedura din cauza riscului de pierdere a sarcinii.
Sindromul Down (sau trisomia 21 sau mongolismul) apare atunci cand o persoana are trei copii (in loc de doua) ale cromozomului 21, si provoaca retard mintal in majoritatea cazurilor, surditate si probleme cu inima la aproximativ 50% dintre pacienti.
Citeste mai multe pe www.protv.ro.