Daca ai avut astfel de sangerari intermenstruale si nu stiai de ce au aparut, probabil te-ai gandit ca menstruatia iti joaca feste. De fapt, “spottingul”” – asa cum se mai numeste sangerarea usoara ce apare in timpul ciculul menstrual – este un semnal ca ovulatia se apropie. Sangerarea are loc exact inainte de eliberarea ovulului.
De ce apar sangerarile la ovulatie?
Parerile sunt impartite in ceea ce priveste aparitia sangerarilor la menstruatie. Unii specialisti cred ca ruperea foliculului si eliberarea ovulului sunt de vina pentru aparitia lor. Cand esti in perioada de ovulatie, hormonul luteinizant (LH) face ca suprafata foliculului (invelisului) care acopera ovulul sa se subtieze si sa se rupa. Astfel, ovulul este eliberat si pleaca spre unul dintre tuburile falopiene. Aceasta faza de eliberare a ovulului poate fi insotita si de o mica sangerare.
Pe de alta parte, exista voci care spun ca hormonii feminini, mai exact estrogenul, pot cauza aceste sangerari. Nivelul de estrogen creste rapid exact inainte ca ovulul sa paraseasca ovarul, iar inainte de ruperea foliculului scade brusc, asa cum se intampla inainte de menstruatie. Conform acestei variante, acesta este motivul pentru care apare si sangerarea.
Ovulatie sau un semn mai grav?
Sangerarile intermenstruale pot fi un semn al ovulatiei, dar pot sa apara si din alte cauze. Iata o serie dintre acestea:
• inceperea tratamentului cu pilulele contraceptive poate avea ca efect secundar o sangerare intermenstruala in primele cateva luni, timp in care organismul se adapteaza cu noul nivel de hormoni
• fibromul uterin – o tumora necanceroasa – poate cauza sangerari intre menstruatii
• polipii uterini se manifesta si ei prin sangerari neobisnuite in timpul cicului menstrual
• dezechilibre hormonale
• folosirea steriletului
• infectii vaginale sau uterine
Sangerarea cauzata de ovulatie este usoara, in cantitate mica, de culoare bruna sau rozalie. Uneori, poate sa fie amestecata cu o masa gelatinoasa de mucus cervical. Daca sangerarea continua pentru mai mult de cateva zile si nu apar alte semne de ovulatie (de exemplu, modificarea temperaturii bazale), iti recomandam sa mergi la medic pentru investigatii amanuntite.
Pregateste terenul pentru conceptie
Sangerarile dureaza in mod obisnuit o zi sau doua, iar dupa ele are loc ovulatia. Daca ti-ai facut lectiile si iti monitorizezi de cateva luni aceasta perioada a ciclului menstrual, vei stii care este cel mai bun moment pentru a ramane insarcinata.
In plus, urmareste schimabrile care apar in mucusul cervical pentru ca, de obicei, dupa eliberarea ovulului acesta isi schimba consistenta si nu mai este gelatinos si lipicios. Planificarea actului sexual cat mai aproape de momentul ovulatiei iti creste sansele de a concepe.
Nu toate femeile au astfel de sangerari care anunta ovulatia: unele le pot observa luna de luna, altele pot sa le aiba doar o data pe an. Discuta cu medicul tau despre aparitia lor si mergi la consultatie daca apar. Sangerarile pot fi semnul unei boli mai grave si ai sanse, astfel, sa o tratezi din timp.