Metode de detectare a ovulatiei


A ramane insarcinata reprezinta pentru unele femei doar un act de vointa. Nimic nu mai sta in calea unei viitoare mamici daca aceasta isi doreste un bebelus. Exista insa si cupluri pentru care sarcina devine un obiectiv ce se atinge cu rabdare si un pic de noroc.


Un stil de viata sanatos combinat cu o buna cunoastere a felului in care functioneaza corpul tau, “condimentate” cu o viata sexuala regulata – iata ingredientele de baza pentru a deveni parinti.

Cum iti dai seama ca te afli in perioada fertila?

Ovulatia (eliberarea ovulului) are loc intre cele doua faze ale ciclului menstrual: foliculara si luteala. In faza foliculara hormonii pregatesc organismul pentru ovulatie.

Nivelul crescut de estrogeni este perceput de hipofiza si aceasta va produce hormonul luteinizant (LH) ce va declansa ovulatia.

Intervalul de 5 zile inainte de ovulatie si 2 zile dupa aceasta, reprezinta perioada pe care nu trebuie sa o ratezi daca vrei sa ramai insarcinata.

1. Urmareste calendarul

- in general ciclul dureaza 28 de zile. Bineinteles ca exista si femei cu variatii ale acestei perioade.

- pentru un ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia are loc la aproximativ 14 zile dupa ziua in care a inceput ultima menstruatie.

Avantaje: este o metoda la indemana.

Dezavantaje: estimarile sunt imprecise in cazul ciclurilor neregulate, iar bolile, stresul fizic sau psihic induc decalaje ale ovulatiei.

2. Fii atenta la modificarile mucusului cervical

Mucusul cervical are rolul de a favoriza deplasarea spermatozoizilor si fecundatia ovulului. Aspectul de “albus crud”, clar, alunecos al mucusului este un semn al ovulatiei. Dupa ovulatie, secretiile vaginale devin tulburi si dispar.

Avantaje: sunt semne usor vizibile, precise ale ovulatiei.

Dezavantaje: fiind vorba de o apreciere ce tine de aspect si consistenta, exista riscul de a fi destul de subiectiva.

3. Temperatura corpului

- in perioada ovulatiei, temperatura corpului creste cu pana la un grad mai mult decat cea normala.

- urmareste-ti evolutia temperaturii pe parcursul unui ciclu, incepand cu prima zi a menstruatiei.

In fiecare dimineata, dupa ce te trezesti, masoara-ti temperatura si noteaz-o. Fa un grafic in functie de zilele ciclului si valorile de temperatura pentru fiecare zi si uneste punctele. Cresterea brusca a temperaturii, urmata de mentinerea ei cateva zile la aceeasi valoare (aspect de platou) va indica zilele de ovulatie.

Avantaje: singura investitie este termometrul ce trebuie sa fie unul de calitate, asa incat sa perceapa diferente foarte mici de temperatura.

Dezavantaje: cateodata este incomod sa iti masori temperatura exact la aceeasi ora, in fiecare zi, iar diferentele de temperatura foarte mici iti pot scapa uneori.

4. Kit de fertilitate

- detecteaza nivelul de hormon luteinizant (LH). Acesta creste cu 24-36 de ore inainte de ovulatie.

- testul se introduce in urina, testul de sarcina la fel.

- la testul pozitiv apar linii de culoare mai inchisa decat liniile de control ce iti confirma ca te afli in perioada fertila.

Avantaje: se gaseste pe piata farmaceutica din Romania si detecteaza cu acuratete perioada fertila.

Dezavantaje: Tratamentul hormonal, medicamentos sau contraceptiv, ovarul polichistic sau varsta peste 40 de ani (cand exista un nivel ridicat de hormon luteinizant) anuleaza eficienta testului, iar testele sunt de unica folosinta, costa si se pune asadar problema repetarii acestei investitii.

related posts

Modifică setările cookies