Sarcina pe saptamani: saptamana 12


Primul trimestru se apropie de sfarsit, greturile si oboseala se micsoreaza, dar tu incepi sa iei proportii. E posibil sa observi modificari la nivelul epidermei. Daca ai multi pistrui, s-ar putea sa se inchida la culoare in timpul saptamanii acesteia. [...]


Primul trimestru se apropie de sfarsit, greturile si oboseala se micsoreaza, dar tu incepi sa iei proportii.

E posibil sa observi modificari la nivelul epidermei. Daca ai multi pistrui, s-ar putea sa se inchida la culoare in timpul saptamanii acesteia.

Majoritatea femeilor experimenteaza aparitia unei linii verticale care porneste imediat de sub buric si coboara pe toata lungimea abdomenului. Acesta nu va mai disparea pe tot parcursul sarcinii dar se va estompa, treptat, la cateva saptamani dupa nastere.

Pielea din jurul sanilor si areolele se vor inchide la culoare. La unele gravide apar pete maronii pe fata si gat. In limbajul de specialitate acestea se numesc melasma (masca sarcinii) si dispar sau isi diminueaza culoarea dupa nasterea bebelusului.

E important ca pe tot parcursul sarcinii sa folosesti creme cu protectie solara, indiferent de anotimp, care sa-ti protejeze pielea foarte sensibila in aceaste momente. Opteaza pentru formule naturale, fara compusi chimici.

Multe femei folosesc cu religiozitate creme impotriva ridurilor. Daca foloseai si tu o crema pentru fermitate cu o concentratie ridicata de vitamina A, e timpul sa te opresti. Pilulele prenatale contin suficienta vitamina A. Un surplus ar dauna, atat tie cat si fatului, pentru ca poate duce la vatamarea ficatului si aparitia icterului.

Daca senzatia de arsuri stomacale se inteteste, nu trebuie sa te sperii, se intampla frecvent in aceasta saptamana si se datoreaza cresterii in volum a progesteronului. Mananca putin si des, mesteca bine, bea apa inainte si dupa masa (nu in timpul mesei), elimina bauturile acidulate si mancarurile picante si vei vedea ca starea ta fizica se va ameliora.

In saptamana a douasprezecea, degetelele micutului s-au separat, parul si unghiile incep sa creasca. Organele genitale incep sa ia formele caracteristice. Se formeaza si lichidul amniotic, pe masura ce rinichii fatului se dezvolta, produc si excreteaza urina. Muschii peretelui intestinal se contracta, pentru a putea digera mancarea.

Creierul incepe sa produca hormoni, iar nervii si celulele se multiplica in ritm rapid.

Idee pentru tati: Mami se simte mai bine. E momentul pentru putina miscare in aer liber. Faceti o plimbare prin parcul din apropiere si nu uita sa-i iei mana in a ta.

related posts

Modifică setările cookies