Micutul tau se dezvolta cu repeziciune. La ecograf se aud primele batai ale inimii, iar tu incepi sa te simti cu adevarat gravida!
Asta pentru ca devii tot mai obosita, o senzatie obisnuita pentru un inceput de sarcina. Greata de dimineata nu-ti da pace, poftele sunt nelipsite. Se intampla sa te fixezi pe un singur aliment, in timp ce pe altele, care-ti placeau atat de mult odata, sa nu le poti vedea in fata ochilor!
Este o perioada de maxima importanta pentru dezvoltarea organelor fatului, asa ca stai departe de alcool sau alte substante interzise ori daunatoare. Evita sa-ti faci parul permanent, sa te vopsesti ori sa-ti faci manichiura.
Sa nu te surprinda daca vei deveni tot mai emotiva. Corpul tau produce acum hormonul numit relaxina, care permite o miscare mai ampla a articulatiilor. Astfel, ligamentele care sustin oasele pelvisului se intind, pentru ca bebe sa poate trece mai usor. Uneori, aceasta miscare este de ajuns pentru a crea presiune asupra nervilor.
S-ar putea sa fi luat si ceva in greutate. In primul trimestru de sarcina, majoritatea femeilor cresc in greutate cu 2 kilograme, in medie. Dar si viceversa e posibila: sa slabesti cateva kilograme. Vinovatul: greturile omniprezente.
La inceputul celei de-a sasea saptamani, bebe masoara in jur de 5-10 mm din cap si pana la extremitatea dorsala a corpului. Ochii si urechile incep si ele sa se formeze, ca si o deschizatura ce va deveni, treptat, o gura. Inima incepe sa bata cu 100 pana la 140 de batai pe minut si sa pompeze sange.
Pe corp apar un fel de muguri care se vor transforma, mai tarziu, in maini si picioare. Bebelusul tau ar putea fi capabil sa prezinte reflexe, ca raspuns la atingere. Asta se datoreaza sistemului nervos: acesta incepe sa dezvolte si leaga muschii de membre.
Tot in aceasta perioada te gandesti, probabil, sa impartasesti marea veste rudelor si prietenilor. Sau poate vrei sa pastrezi secretul doar pentru tine. Unele mamici se tem de posibilitatea aparitiei unui avort spontan.
Important e sa faci cum simti ca e mai bine pentru tine. De exemplu, poti sa organizezi o mica petrecere pentru a le anunta vestea.
Idee pentru tati: Daca mami se confrunta cu greturile de dimineata, iata cum poti s-o ajuti:
1. Unele mirosuri o deranjeaza teribil, chiar si acela al cafelei. Incearca sa n-o mai consumi langa ea, pana trec greturile.
2. Incurajeaz-o sa opteze pentru o dieta bogata in proteine, carbohidrati si multe lichide.
3. Pune pe noptiera niste saratele sau covrigei: daca va gusta din ele inainte de a cobori din pat, ar putea fenta greturile sau ameteala.
4. S-ar putea sa nu fie capabila sa gateasca sau sa deretice prin casa. I-ai fi de mare ajutor daca ai face tu aceste treburi pentru o scurta perioada.