Saptamana aceasta o sa fii “intepata” la greu. Nu vorbim de albine sau alte insecte, ci de acul de seringa, pentru ca medicul iti va prescrie o gramada de teste de sange.
Multe dintre ele sunt suportate de casa de asigurari, asa ca nut e gandi ca vei cheltui prea mult cu ele. Sunt importante pentru a-ti stabili grupa sanguina (in caz ca ai Rh negativ si partenerul are Rh pozitiv, lucrurile se pot complica daca nu se iau anumite masuri – medicul iti va spune despre ce e vorba).
In plus, in urma analizelor de sange se pot depista eventuali anticorpi care ar putea sa iti protejeze copilul. Mai mult, testele releva nivelul de hemoglobina din sange, pentru a exclude orice banuiala de anemie.
In cazul in care suferi de hepatita, sifilis sau rubeola, aceste afectiuni vor iesi la suprafata in urma analizelor. Pentru a depista eventuale infectii urinare, vei face si o urocultura.
Sanii tai pot deveni tari ca piatra si te pot durea mai mult ca oricand. E posibil sa simti arsuri la nivel abdominal sau sa ai indigestii trecatoare – vinovatii sunt hormonii sarcinii, care-si fac in continuare de cap.
Daca esti deja preocupata de kilogramele in plus si vrei sa mentii cantarul sub control, trebuie sa stii ca greutatea fluctueaza mult, uneori de la o zi la alta. Pentru a avea o evidenta cat mai exacta, cantareste-te o data pe saptamana, dimineata, pe burta goala.
Mai trebuie sa stii ca nu toate kilogramele sunt depozitate sub forma de grasime. La nastere, bebelusul tau cantareste in jur de 3 kilograme. Uterul se extinde si el, si poate ajunge sa cantareasca in jur de un kilogram.
Placenta, pe care o vei elimina dupa nastere, are aproximativ 700 de grame. Tesutul care sustine sanii creste si el in timpul sarcinii si ajunge la 700-1.000 de grame.
Volumul sangelui se mareste, de asemenea, atingand aproape 2 kilograme. Fluidele retinute in corp in aceasta perioada pot cantari si ele pana la 2 kilograme. Depozitul de grasime maternala depaseste 3 kilograme din totalul greutatii adaugate in timpul sarcinii.
Astfel, la sfarsitul celui de-al treilea trimestru, vei avea cu 8-16 kilograme in plus. Asta daca organismul tau functioneaza ca la carte.
La trei luni dupa nastere, majoritatea femeilor dau jos aproape toate kilogramele castigate in timpul sarcinii. Vei pierde in jur de 5-6 kilograme in timpul nasterii (atat cat cantareau copilul si placenta), apoi intre 3 si 5 kilograme in prima saptamana postpartum. Restul de kilograme vor fi pierdute doar printr-o dieta sanatoasa si exercitii fizice sustinute.
Dar ce se mai intampla cu bebelusul tau in a noua saptamana de sarcina? Cartilagiile si oasele incep sa se formeze. Structura primara a ochiului este bine conturata, iar limba isi incepe si ea dezvoltarea. In aceasta saptamana isi va inchide ochisorii si nu-i va mai deschide pana in saptamana a 27-a.
Tot acum ar putea incepe conturarea organelor sexuale, ele insa nu vor fi vizibile la ecograf. Prin ultrasunete, acestea vor putea fi detectate in jurul saptamanilor 18-20. Asa ca mami, mai ai un pic rabdare!
Idee pentru tati: Partenera te-a cam privat de viata sexuala in ultimele saptamani? Multe gravide nu mai au chef de asa ceva din cauza schimbarilor hormonale si a greturilor de dimineata. S-ar putea totusi sa te numeri printre norocosii care au langa ei o viitoare mamica plina de pofte. Si de data asta nu ne referim la mancare!