Sarea, medicament sau otrava pentru copilul tau?


Va mai amintiti povestea “Sarea in bucate”? Nutritionistii nu mai sunt astazi la fel de siguri ca este necesar sa adaugi sare in mancarurile pe care le prepari. Te-ai intrebat vreodata de unde vine cuvantul “salariu”? Daca nu stiai, afla [...]


Va mai amintiti povestea “Sarea in bucate”? Nutritionistii nu mai sunt astazi la fel de siguri ca este necesar sa adaugi sare in mancarurile pe care le prepari.

Te-ai intrebat vreodata de unde vine cuvantul “salariu”? Daca nu stiai, afla ca isi are originea in cuvantul latin “salarium’ si se refera la banii oferiti de armata Romei antice pe sare. Pe atunci, sarea era un aliment de nepretuit. Sclavii puteau fi cumparati in schimbul unei cantitati de sare egale cu greutatea lor. De ce? Pentru ca era singura modalitate de a conserva alimentele o perioada lunga de timp. Astazi, tot mai multi oameni de stiinta au scos-o de pe lista alimentelor si sustin ca sarea nici macar nu poate fi asimilata de organism, iar efectele negative pe care le produce sunt mai numeroase decat cele benefice.

Ce este sarea pentru noi si mai ales pentru copiii nostri? Otrava sau leac la indemana oricui? Oricat ne-am straduit sa gasim studii care sa atarne balanta de-o parte sau de alta a afirmatiilor de mai sus, nu am reusit decat sa strangem informatii care, in egala masura, ofera opinii pro si contra.

Ce se stie concret este ca sarea, cunoscuta stiintific sub denumirea de clorura de sodiu, este un compus de care ficare fiinta (om sau animal) are nevoie pentru functionarea echilibrata a organismului, insa doar in cantitati mici. In exces, ea este mai mult decat daunatoare.

Disputele insa de-abia de-aici incep. O parte dintre specialisti sustin ca alimentele pe care pe mancam zilnic contin suficiente urme de sare in compozitie incat sa nu mai fie nevoie sa adaugam si noi. Pe de alta parte, sustine cealalta tabara, carnea si legumele crescute in conditiile lumii moderne nu mai prezinta aceleasi proprietati ca pe vremuri, cand se folosea o cantitate mult mai mica de agenti de crestere si substante impotriva daunatorilor.

Cu alte cuvinte, ce ingeram e “apa de ploaie”, motiv pentru care bucatele noastre ar trebui condimentate cu 2, pana la 5 grame de sare zilnic.

Insa au si copiii nostri nevoie de sare intocmai precum adultii? Ambele tabere au cazut de acord ca sarea in cantitati mari duce la stoparea ritmului de crestere la nou-nascut si copil mic.

Ce alte efecte negative mai are sarea consumata in exces asupra micutilor?

- dauneaza bunei funcrtionari a rinichilor
- creste presiunea arteriala
- sporeste incidenta atacurilor de cord
- duce la retinerea lichidelor in organism si, astfel, la cresterea temperaturii corpului
- poate provoca cancer stomacal, asociat adesea cu un nivel ridicat al sodiului in organism

Multe alimente pe care i le dai celui mic contin deja sare in cantitati considerabile. Nu-i mai sara restul mancarii de peste zi daca piticul tau a consumat si cascaval, branza sarata, paine, masline sau alune.

Din fericire, sarea nu este nociva decat consumata fara moderatie. Potrivit studiilor, clorura de sodiu ajuta in urmatoarele situatii:

- activeaza productia de saliva, foarte importanta pentru digerarea alimentelor
- sarea gema, care contine multe minerale, ajuta la inlaturarea oboselii, a insomniilor si a durerilor musculare
- consumul de sare de mare creste rezistenta la radiatii
- poate imbunatati aspectul pielii si creste pofta de mancare
- este un antihistaminic puternic si poate ameliora simptomele astmului
- inhalata pe nari, elibereaza nasul de impuritati si imbunataeste respiratia
- ajuta la echilibrarea zaharurilor din sange si reduce nevoia administrarii de insulina la bolnavii de diabet

Asadar, consumul excesiv de sare dauneaza sanatatii. Adaugata cu moderatie si doar cand este necesar, poate insa ajuta in functionarea otpima a organismului. Daca nu iti este clar cata sare trebuie sa consumi in functie de dieta ta zilnica, consulta un nutritionist care iti va oferi toate informatiile necesare.

related posts

Modifică setările cookies