Cel mult, sunt permise cateva gemete si tipete, dar in niciun caz cuvinte, nici macar de incurajare, precum “hai, impinge!”. Nici moasa, nici medicul, nici rudele care asista nu au voie sa comunice altfel decat prin semne.
Obiectivul este crearea unui mediu relaxant pentru mama si bebelus. La nevoie, pot fi folosite medicamente pentru calmarea durerii, in scopul de a o ajuta pe mamica sa ramana tacuta.
Kelly Preston a marturisit public ca a avut parte de o nastere tacuta. “Sigur ca daca iti vine sa gemi sau sa plangi, o faci, e normal. Dar e ideal sa aduci bebelusul pe lume intr-o atmosfera frumoasa si linistita”. “Copilul meu e minunat – e foarte calm, linistit si fericit si sunt sigura ca nasterea tacuta l-a ajutat sa fie asa”, sustine actrita.
Eficacitatea acestei metode este pusa la indoiala de medici: “Nu exista absolut nicio dovada ca suprimarea zgomotului din timpul unei nasteri ar avea vreun efect asupra copilului sau mamei”, afirma Patricia Devine, un specialist in nasteri de la un centru medical din Columbia.
In plus, ce ar trebui sa faca medicii in cazul in care nasterea ar avea complicatii – de genul cordon ombilical in jurul gatului copilului, sau daca e nevoie de forceps, vacuum sau chiar cezariana de urgenta? Oare chiar ar putea sa se inteleaga doar prin semne?