Scorul APGAR, prima nota din viata unui bebelus


Dupa ce bebelusul a crescut atatea saptamani ocrotit de organismul tau, a venit timpul sa arate si cat de pregatit este sa paseasca in acest mediu, momentan strain. APGAR reprezinta primul calificativ pe care copilul tau il primeste in primele [...]


Dupa ce bebelusul a crescut atatea saptamani ocrotit de organismul tau, a venit timpul sa arate si cat de pregatit este sa paseasca in acest mediu, momentan strain.

APGAR reprezinta primul calificativ pe care copilul tau il primeste in primele minute de viata. 5 factori vor arata starea de sanatate a bebelusului tau, masurati de doua ori: la 1 minut, respectiv 5 minute dupa nastere.

Denumirea acestui test de rutina provine de la numele celei care a introdus in practica clinica acest test, Virginia Apgar. APGAR reprezinta acronimul acestui scor in limba engleza:
Activity – activitatea, tonusul muscular
Pulse – pulsul, frecventa cardiaca
Grimace – grimasa, excitabilitatea reflexa (reactivitatea la stimuli)
Appearance – aspectul pielii
Respiration – respiratia

Culoare, respiratie, tonusul muschilor, frecventa batailor inimii, felul in care raspunde la stimuli, toate acestea vor fi analizate cu atentie de catre medicul neonatolog. Copilul tau va primi maxim doua puncte pentru fiecare.

Un scor APGAR de 8-10 este considerat “bun” , intre 5 si 8 poate fi considerat “satisfacator”, intre 3 si 5 scorul Apgar este considerat “slab”, iar sub 3 “foarte slab”. “Nota” acordata va dicta medicului neonatolog cum sa procedeze in minutele ce survin nasterii.

Scorul APGAR nu este un concurs intre micuti si nici nu prezice starea de sanatate a copilasului tau in urmatorii ani. El arata cat de usor a facut bebelusul tau pasul decisiv catre viata ce se asterne de acum inainte in fata lui.

O nota de la 7 in sus demonstreaza o stare buna de sanatate. Daca bebelusul tau are un scor mai mic, asta nu trebuie, obligatoriu, sa te alarmeze. Unii copii au nevoie de o ingrijire deosebita. O aspirare a cailor respiratorii sau administrarea de oxigen poate ridica mult acest scor. De aceea se face o recalculare la 5 minute.

Scoruri mai scazute apar in urmatoarele cazuri: operatii de cezariana, copii nascuti prematur, anestezie generala, calmante luate in timpul travaliului, nasteri mai grele. Micutul tau va fi tinut sub observatie si, de regula, el se va dezvolta armonios, fara complicatii.

Cercetatorii sustin ca un scor ridicat mai poate fi determinat de o greutate normala, varsta pana in 35 de ani sau o sarcina anterioara.

Un scor APGAR in limite normale are o importanta psihologica deosebita si pentru parinti, deoarece el confera garantia ca nasterea s-a desfasurat in conditii bune si ca micutul este sanatos si pregatit sa-si inceapa viata.

related posts

Modifică setările cookies