Se poate spune că o familie fericită este garanția fericirii personale, dar trebuie avută în vedere și reciproca. Binele fiecărui individ se reflectă în starea de bine generală a familiei.
Cele trei generații
Nenumărate studii au arătat că stabilitatea unei familii este mai mare atunci când aceasta cuprinde trei generații, legate între ele prin sentimente afective și susținere reciprocă. Persoanele de vârsta a treia aduc beneficii extraordinare celor mai tineri. Este dovedit că suportul venit din partea acestora pentru copiii lor aflați la vârsta adultă și pentru nepoți echilibrează emoțional, poate atenua conflictele și poate reprezenta o veritabilă supapă care ajută la funcționarea relațiilor din familie.
Totodată, nu trebuie omis faptul că atenția de care au nevoie vârstnicii din partea membrilor mai tineri ai familiei poate avea sincope, fie din cauza obligațiilor acestora, a programului zilnic aglomerat sau a imposibilității fizice de a le fi mereu alături pentru a le oferi ajutor atunci când au nevoie. Cea mai eficientă soluție este reprezentată de serviciile de ingrijire batrani la domiciliu, care se pot adapta la nevoi specifice și le pot aduce susținere și confort psihic.
Gestionarea timpului
Toți trebuie să facem față stresului provocat de presiunile și ritmul vieții de zi cu zi, iar epuizarea produsă de îndeplinirea acestor obligații are impact asupra bunăstării familiei. Stresul este nociv atât pentru sănătatea individuală, dar și pentru cea colectivă a familiei, iar cei mai vulnerabili se dovedesc a fi bătrânii și copiii.
Gestionarea corectă a timpului este unul dintre secretele care aduc echilibrul necesar în familie. Mai mult, o planificare care să cuprindă perioade de timp mai lungi este cea mai utilă. Este esențial ca familia să petreacă timp împreună și să implice activități la care să participe toți.
Una dintre cele mai simple modalități este aceea a meselor de familie, cu program fix, la care participă toți membrii familiei. Ideal este ca masa în familie să nu fie bruiată de televizor, telefoane și alte dispozitive electronice. Pe de altă parte, nu trebuie omise beneficiile pe care le aduc momentele de comunicare în doi, față în față. În felul acesta se construiesc relațiile dintre părinți și copii, dintre copii și bunici și se mențin cele dintre vârstnici și adulți.
Comunicarea în cuplu și în familie
Departe de a mai fi un secret al fericirii în familie, comunicarea în cuplu este temelia relațiilor puternice și constructive în familie. Subiect mereu actual, dezbătut de psihologi și analizat cu atenție, comunicarea înseamnă disponibilitatea de a ști să ceri, să asculți, să primești și să refuzi, dar mai mult decât atât, este cea mai simplă cale care alimentează relațiile dintre membrii familiei, indiferent de vârstă sau interese.
Comunicarea în familie poate să fie modalitatea de soluționare a problemelor, de gestionare a conflictelor, dar și cea mai bună cale prin care se menține unitatea familiei, se poate oferi ajutor și susținere celui sau celor care au nevoie și se pot depăși dificultăți, oricare ar fi acelea.
Ceea ce trebuie să știe toți membrii unei familii este că eficiența dialogului deschis crește exponențial atunci când acesta este orientat către viitor și când sunt evitate reproșurile, acuzele și căutarea vinovaților pentru ceea ce nu a mers cum trebuie, s-a soldat cu un eșec sau a avut consecințe neplăcute.
Comunicarea trebuie să însemne și împărtășirea experiențelor proprii cu ceilalți din familie, dar și redarea unor momente din trecut. În familiile în care copiilor li s-a povestit constant despre evenimente din perioadele de tinerețe ale părinților și bunicilor, aceștia s-au dovedit mult mai bine adaptați la viață și au găsit soluții mai bune pentru gestionarea propriilor probleme.
Rutina și regulile
Combinate, rutina și regulile sunt modalitățile care ajută la organizare, la stabilirea unui program și susțin viața de familie, în ansamblul ei, dar și în particular pentru fiecare din membrii săi. Totodată, contribuie la încurajarea comunicării și la unitatea grupului reprezentat de familie.
Rutina se poate referi la o ciclicitate a activităților zilnice, dar și la cele periodice și implică evenimentele de familie la care participă toți membrii familiei. Regulile sunt utile pentru a stabili limite, atât adulților, cât și copiilor, iar respectarea lor contribuie la armonia generală (de exemplu, nu purtăm discuții în contradictoriu în prezența copiilor sau nu folosim telefonul la masă și nu intrăm încălțați în casă).
Fiecare familie își stabilește singură regulile și rutina, iar uneori este benefic ca acestea să fie negociate și adaptate pe măsură ce familia evoluează.
Unii membri ai familiei mor, alții se căsătoresc și pleacă în altă casă sau în alt oraș, apar membri noi, copiii cresc și devin adolescenți, iar adulții îmbătrânesc, dar nimic din toate acestea nu trebuie să afecteze sentimentele care sudează o familie. Totodată, este bine de ținut minte că fiecare familie este unică, deci fiecare sfat, general valabil, trebuie personalizat pentru a se potrivi cu viața și nevoile fiecăreia în parte.
Sursă foto: Shutterstock.com