Te simti obosita, menstruatia intarzie, ai stari de greata? Este posibil sa fii o viitoare mamica.
Semnele de sarcina sunt diverse si nu se manifesta la fel la toate femeile. Exista viitoare mamici care trec foarte usor peste primul trimestru de sarcina, prezentand doar cateva dintre semnele clasice.
Ce poate trezi suspiciunea de sarcina?
1. Lipsa menstruatiei (amenoreea) – este simptomul cel mai des intalnit, dar nu certifica o sarcina. Anxietatea, oboseala, medicamentele, dezechilibrele hormonale pot intarzia aparitia menstruatiei. Pe de alta parte, chiar daca esti insarcinata poti avea cateodata mici scurgeri, de scurta durata, care nu reprezinta decat o falsa menstruatie.
2. Simptome digestive:
- Greata frecvent matinala – este unul dintre semnele “clasice” de sarcina, insa nici acesta nu iti poate da siguranta unei sarcini. Greata poate aparea si daca nu te alimentezi corespunzator sau ai vreo suferinta digestiva. Te poti confrunta cu acest simptom in saptamanile 2-8 de la conceptie sau poti fi una dintre mamicile fericite care scapa de aceste neplaceri.
- Sensibilitate la diferite mirosuri sau mancaruri – vei observa cum brusc resimti o repulsie deosebita sau greata fata de unele arome sau alimente. Totodata este posibil ca mirosuri ciudate, cum ar fi cel de benzina, vopsea sa ti se para interesante. Specialistii afirma ca estrogenul este implicat in aceste manifestari.
- Poftele alimentare – este atat de vehiculat acest simptom incat nici nu-ti poti inchipui o viitoare mamica care sa nu aiba vreo pofta exacerbata pentru cel putin un aliment.
3. Modificari ale sanilor – in primul trimestru de sarcina sanii pot fi mariti, durerosi.
4. Oboseala, nevoia crescuta de a dormi ce poate alterna cu insomnia – vinovat este progesteronul, hormon al carui nivel creste in timpul sarcinii.
5. Dureri de cap, de spate. Durerile de cap pot aparea inca din primele saptamani de sarcina, pe cand cele de spate sunt caracteristice ultimei perioade.
6. Urinarea frecventa, balonarea si constipatia – sunt simptome pe care le poti avea pe tot parcursul sarcinii. Urinarea frecventa este consecinta cresterii volumului de lichide care circula in organism si sunt filtrate prin rinichi.
7. Modificari ale pielii:
- pigmentare la nivelul mamelonului sau a zonelor invecinate
- pigmentarea liniei longitudinale a abdomenului
Atentie la sangerarile insotite de durere abdominala sau pelvina! Ele pot fi semnul unei sarcini ectopice ce iti poate pune in pericol chiar si viata.
Consulta imediat un medic specialist daca menstruatia a intarziat aproximativ 6 saptamani si ai dureri abdominale sau pelvine insotite de sangerare.