In cele mai multe cazuri, sindromul apare dupa administrarea hCG (gonadotropina corionica umana) cu scopul de a declansa ovulatia. Manifestarile sunt cauzate de reactia anormala a vaselor de sange ovariene si apar la aproximativ 10 zile de la injectare.
SHSO poate aparea chiar la femeile care au ramas insarcinate in urma unui tratament de stimulare ovariana, mai ales ca in aceasta situatie nivelul de hCG creste in mod normal.
Iti recomandam sa ai grija in cazul in care faci parte dintr-o categorie cu risc crescut de SHSO! Desi nu toate femeile incluse in grupa de risc vor dezvolta acest sindrom, informeaza-ti medicul despre orice manifestare suspecta care survine tratamentului de stimulare:
- daca ai ovar polichistic (manifestat prin: cicluri menstruale neregulate, pilozitate excesiva, aspect anormal al ovarelor)
- antecedente de SHSO sau de sarcini multiple
- daca ai o greutate corporala scazuta
- daca ai manifestari migrenoase
Stimularea ovariana presupune o continua evaluare medicala, iar diagnosticul de SHSO este in mare parte dat de manifestarile clinice. Este necesara monitorizarea permanenta prin:
- analize de sange: pentru a masura nivelul electrolitilor si a starii de deshidratare
- examen fizic general: greutate, circumferinta abdominala
- ecografie: in cazul unui SHSO va confirma marirea ovarelor si prezenta chisturilor cu lichid
- evaluarea urinarilor (frecventa si volum)
Cum se trateaza?
De cele mai multe ori sindromul trece in 1 – 2 saptamani, iar tratamentul este unul dedicat scaderii intensitatii simptomelor.
Ti se va recomanda:
- tratament medicamentos: antivomitive pentru ameliorarea starilor de greata, analgezice in cazul durerilor
- sa bei cat mai multa apa
- paracenteza in cazul ascitei (evacuarea lichidului din cavitatea peritoneala cu ajutorul unui ac subtire si lung)
Forma severa a SHSO impune spitalizarea, instituirea unui tratament de urgenta, administrarea intravenoasa de fluide, anticoagulante sau chiar operatie (in cazul ruperii unui chist ovarian).
Ce poti face pentru a preveni aparitia complicatiilor sindromului de hiperstimulare ovariana:
- evita contactul sexual: poate fi dureros si exista riscul ruperii unui chist ovarian
- utilizeaza ciorapi speciali si desfasoara o activitate fizica moderata (fara excese): pentru a nu se forma cheaguri la nivelul vaselor de sange
Metoda de stimulare ovariana va fi aleasa individual, in functie de organismul tau. Medicul specialist va evalua riscurile de aparitie ale SHSO si va adapta continuu tratamentul, utilizand diverse tehnici de prevenire:
- cantitati cat mai mici de hCG: sunt cautate cai alternative de inducere a ovulatiei evitandu-se folosirea hCG
- intreruperea pentru cateva zile a tratamentului: daca s-a format un numar mare de foliculi ovarieni sau nivelul de estradiol este ridicat
- aspirarea foliculilor pentru a inlatura riscul de suprasolicitare a ovarelor: se foloseste in cazul fertilizarii in vitro. Foliculii sunt fertilizati si inghetati pentru ca cei maturi sa fie ulterior reintrodusi in uter.