Cu cat sunt mai mici, cu atat copiii sunt mai expusi atacurilor virusurilor si bacteriilor. Contactul si lupta organismului cu acestia vor dezvolta in timp un sistem imunitar capabil sa evite sau sa treaca mult mai usor peste perioada de boala.
O buna imunitate se pastreaza pe fondul unei vieti sanatoase ce nu inseamna numai alimentatie, ci si conditii bune de igiena. Coxsackie este unul dintre virusurile deosebit de contagioase. El se poate transmite rapid de la un copil la altul sau chiar in timpul sarcinii, de la mama la copil.
Citeste si: Cum se manifesta varsatul de vant la copii si cum il tratezi
Ce este sindromul mana-picior-gura?
- este o boala usoara, frecventa la copii
- de regula este cauzat de contactul cu virusul Coxsackie (A 16), mai rar de alte enterovirusuri
- manifestarile caracteristice apar sub forma de eruptii pe maini, leziuni la nivelul picioarelor si gurii (de unde provine si denumirea sindromului)
- nu are un tratament specific
- se transmite foarte usor, dar igiena previne riscul de infectare
Care sunt manifestarile comune?
Perioada de incubatie este de 3 – 7 zile de la infectarea virala dupa care apar:
- febra (de obicei este primul simptom care apare)
- pierderea poftei de mancare, ii este greu sa se alimenteze
- stare generala proasta
- durere in gat si leziuni rosii, dureroase, veziculare la nivelul gingiilor, limbii, si mucoasei obrajilor: apar in 1 – 2 zile de la instalarea febrei
- la nivelul mainilor (palmelor), talpilor si uneori a feselor: eruptii rosii, sub forma de vezicule nepruriginoase (fara mancarime)
- iritabilitate (mai ales la sugari sau copii foarte mici)
Citeste si: Febra la copii: cauze si tratamente
Cum se poate infecta copilasul tau?
- de la alta persoana prin: stropi de saliva, stranut, tuse, contactul cu lichidul din vezicule
- un risc crescut de infectare il prezinta copiii schimbati foarte des sau cei care sunt in perioada in care se obisnuiesc cu olita. La aceasta varsta este crescuta tendinta de a pune mainile in gura.
Dupa disparitia manifestarilor, contagiozitatea mai poate dura cateva saptamani. Nu lasa copilasul in preajma persoanelor vindecate de curand. Un risc il prezinta adultii care pot transmite acest virus fara chiar a sti ca sunt purtatori. Totodata, nu uita ca micutul tau de curand vindecat poate infecta la randul sau alti copilasi.
Care este tratamentul?
Este o boala usoara in care tratamentul se adreseaza ameliorarii manifestarilor, in principal riscului de deshidratare. De regula ofera imunitate, in rare cazuri putand reapare la varsta adulta. Igiena este mijlocul de prevenire a infectarii copilului tau.
Citeste si: Oreionul la copii, care sunt simptomele si cum il tratezi pe cel mic
Regulile de igiena sunt valabile pentru toti membrii familiei:
- spalarea mainilor dupa schimbarea scutecelor, folosirea toaletei, inainte de prepararea hranei si inainte de a manca
- spatiile comune si obiectele accesibile celui mic trebuie dezinfectate (pe suzeta ori jucarii virusul poate rezista chiar cateva zile)
- invata-l pe cel mic regulile de igiena si cum poate contribui la pastrarea curateniei
- fereste copilul de contactul cu persoanele contagioase sau de curand vindecate
- daca este bolnavior, nu il lasa in colectivitate
Atentie! Sindromul mana-picior-gura NU trebuie confundat cu boala picior-gura, boala aftoasa a bovinelor sau porcinelor ce afecteaza omul in cazuri exceptionale.