Cauza mortii unui bebelus aparent sanatos, survenita deseori in timpul somnului, fara niciun alt semn prevestitor reprezinta inca o necunoscuta pentru specialisti.
Potrivit The National Center for Health Statistics, in anul 2001 acest sindrom a cauzat circa 2236 de decese. Acestea survin la copiii intre o luna si 12 luni, preponderent in intervalul de varsta 2 – 4 luni.
Triplul risc, o posibila cauza?
Unii specialisti considera ca SMSS este cauzat de combinarea a trei factori de risc:
- vulnerabilitate: o anomalie sau un defect la nivelul unor structuri ale creierului responsabile cu mentinerea ritmurilor respirator si circulator
- stres: ca de exemplu: dormitul pe burta, alti factori de mediu
- perioada critica de dezvoltare: din cauza varstei mici apar schimbari ale ritmului respiratiei, tulburari de conducere ale impulsului electric la nivelul inimii (la 1 caz de SMSS din 10, a fost constatat ulterior sindromul de QT lung), modificari ale circulatiei, presiunii sangelui sau temperaturii corpului ce produc destabilizari temporare ale organismului
In urma cercetarilor s-au observat conditii similare in multe cazuri de SMSS, fapt care a justificat identificarea si evitarea situatiilor de risc.
1. Asociate bebelusului:
- pozitia in timpul somnului: Academia Americana de Pediatrie recomanda ca bebelusii pana la varsta de 1 an sa doarma pe spate. Afirmatia este sustinuta si de cifre care arata o scadere impresionanta a cazurilor de SMSS dupa actiuni sustinute de popularizare ale acestei recomandari.
- expunerea la fumul de tigara: iata inca o contraindicatie a fumatului. Copiii expusi fumului de tigara sunt predispusi si catre afectiuni respiratorii, astm, alergii. Asadar, nu fuma!
- supraincalzirea: nu pune pe bebelus paturi sau haine in exces. Daca este si infofolit, si il culci si pe burta, riscul creste considerabil.
- patutul: desi s-a incercat gasirea unui tip de patut care sa garanteze prevenirea SMSS, deocamdata acest lucru nu s-a realizat. Atentie la materialele ce ii pot produce supraincalzirea. Salteaua trebuie sa aiba o consistenta ferma, nu moale. Nu folosi perne.
- desi deocamdata nu s-au gasit justificari pentru aceste constatari, incidenta SMSS este scazuta la bebelusii care folosesc suzeta si cei care sunt hraniti la san
2. Asociate mamei
:
- daca ai varsta mai mica de 20 de ani si esti la prima sarcina
- daca ai nascut de curand si esti din nou insarcinata
- nu ai acordat suficienta atentie ingrijirilor asociate perioadei de sarcina
- daca exista defecte de implantare ale placentei
- daca ai fumat si inainte, si dupa sarcina
- daca in timpul sarcinii ai luat foarte putin in greutate, ai suferit de anemie, ai consumat periodic alcool sau alte substante interzise
- daca inainte de sarcina te-ai imbolnavit frecvent de boli genito-urinare: infectii, boli cu transmitere sexuala
- daca in familia ta au mai existat cazuri de SMSS.
In aceasta situatie trebuie sa informezi medicul pediatru. El va urmari starea de functionare a inimii copilasului tau prin intermediul unei electrocardiograme (EKG). Sindromul de QT lung este o tulburare a impulsului electric cardiac si se presupune ca ar fi implicat in aparitia SMSS.
Este bine ca pana in jurul varstei de 1 an sa dormi in aceeasi incapere cu bebelusul tau, dar nu in acelasi pat. Asa vei fi alaturi de el pe tot parcursul noptii si poti interveni ori de cate ori ti se pare ceva in neregula.