Sindromul ovarului polichistic. Afla cum tratezi chisturile ovariene


Ai cicluri menstruale neregulate, sangerari anormale, o pilozitate excesiva si acnee? Sunt primele semne care sa te trimita cu gandul la sindromul de ovar polichistic. Una din 10 femei din toata lumea se confrunta cu aceasta boala. Multe dintre ele [...]


Ai cicluri menstruale neregulate, sangerari anormale, o pilozitate excesiva si acnee? Sunt primele semne care sa te trimita cu gandul la sindromul de ovar polichistic.

Una din 10 femei din toata lumea se confrunta cu aceasta boala. Multe dintre ele nu dau atentie simptomelor ce apar si amana, astfel, tratamentul. Netratat la timp, sindromul poate sa provoace infertilitate, probleme metabolice (obezitate, diabet) si cardiovasculare (hipertensiune). Afla mai departe cum se manifesta aceasta afectiune si cum o poti trata.

De ce apar chisturile ovariene?

Sindromul ovarului polichistic este un dezechilibru hormonal. Mai exact, organismul secreta un nivel mare de androgeni (hormoni masculini).

Majoritatea femeilor aflate in aceasta situatie nu au menstruatii regulate, ceea ce inseamna ca si capacitatea de reproducere este scazuta. Pe organism apar pilozitatea excesiva si acneea. Multe dintre femeile care sufera de aceasta boala vor descoperi in urma unei vizite la medic ca au si mici chisturi pe ovare.

Motivul dezechilibrului hormonal care sta la baza producerii excesive de androgeni, nu a fost pe deplin elucidat pana acum. Unele studii au aratat ca anumite gene pe care o femeie le mosteneste joaca un rol important in aparitia sindromului de ovar polichistic. De exemplu, daca mama sau sora ta au avut sau au aceasta boala, este posibil sa isi faca aparitia si la tine.

Insulina poate avea si ea un rol important in aparitia sindromul de ovar polichistic. Studiile au aratat ca boala apare si datorita unui dezechilibru al secretiei de insulina. Asa ca este important sa ai grija ce cantitate de zahar consumi pentru a preveni aparitia bolii.

Cand sa mergi la medic?

Primul semn care sa te puna pe ganduri este lipsa menstruatiei sau aparitia ei la intervale neregulate. Daca nu esti insarcinata sau nu esti in perioada de alaptare, e cazul sa mergi la medic.

Alte simptome care sa te alarmeze sunt:
• sangerari vaginale anomale
• ai luat in greutate foarte mult
• pilozitate pe fata, brate, axila, spate
• un ten gras, afectat de acne

Mai rar, pot aparea caderea parului, dezvoltarea musculaturii si ingrosarea vocii; toate explicabile prin prisma secretiei de hormoni masculini.

Daca observi unul sau mai multe din simptomele de mai sus, e bine sa mergi la medic. Un diagnostic pus din timp te poate ajuta sa treci mai usor peste aceste probleme. Chiar daca sindromul de ovar polichistic nu poate fi eliminat complet, cu ajutorul medicatiei si a schimbarilor in stilul de viata poti controla boala si te poti feri de complicatii.

Tratamentul depinde de fiecare caz in parte, iar durata lui e stabilita de medic. In functie de simptomele pe care le ai, doctorul iti poate recomanda:
• Pilule contraceptive. Acestea sunt tratamentul cel mai des recomandat in cazul sindromului de ovar polichistic pentru ca pot regla dezechilibrul hormonal. Contraceptivele ajuta la si reglarea ovulatiei si menstruatiilor, te scapa de acnee, si pot preveni pilozitatea excesiva.
• Tratament pentru fertilitate. Acest tip de medicatie este recomandat mai ales in cazul femeilor care vor sa ramana insarcinate.
• Tratament pentru ten. Medicatia, in acest caz, tinteste reducerea parului nedorit si tratarea acneei.

Pe langa recomandarile pe care ti le face medicul, trebuie sa iei in calcul si schimbarile in stilul de viata, care sa te ajute sa previi complicatiile bolii. Obezitatea este unul dintre simptomele periculoase ale sindromului de ovar polichistic.

Din cauza obezitatii, multe femei pot sa se confrunte si cu diabet, niveluri crescute ale colesterolului sau hipertensiune. Asa ca, pe langa tratamentul cu medicamente, trebuie sa adaugi o dieta sanatoasa si multe exercitii, care sa te ajute sa tii greutatea sub control.

Un tratament inceput la timp poate elimina si ameliora simptomele sindromului ovarului polichistic, iar complicatiile pot fi prevenite. Totusi, boala nu poate fi vindecata in totalitate. Chiar si asa, multe femei pot duce o viata sanatoasa si pot sa ramana insarcinate.

related posts

Modifică setările cookies