Studiile arata ca iti poti da seama daca ai un copil rautacios inca de la varsta de un an


Recent, in Statele Unite ale Americii au pornit nenumarate campanii impotriva batausilor si a copiilor care ii terorizeaza pe colegii sau vecinii lor. Fenomenul nu este izolat insa – rautaciosii exista peste tot in lume, iar studiile recente arata ca [...]


Recent, in Statele Unite ale Americii au pornit nenumarate campanii impotriva batausilor si a copiilor care ii terorizeaza pe colegii sau vecinii lor. Fenomenul nu este izolat insa – rautaciosii exista peste tot in lume, iar studiile recente arata ca atitudinea lor distructiva poate fi identificata inca de la o varsta frageda.

Copiii mici nu pot fi considerati batausi in adevaratul sens al cuvantului deoarece le lipsesc forta, mobilitatea si agresivitatea pentru a putea fi etichetati astfel. Cu toate acestea, unii dntre bebelusi sunt violenti inca de mici, iesirile lor manifestandu-se din perioada in care incep sa-si dezvolte capacitatile motorii.

Conform unor studii recente, agresivitatea lor si nepolitietea manifestata in spatiul de joaca par sa se afle in stransa legatura cu atitudinea si comportamentul mamei.

Omul de stiinta Dale Hay de la Universitatea Cardiff din Wales a mobilizat o intreaga echipa de specialisti care sa investigheze radacinile comportamentului agresv prematur. Intr-un studiu intens mediatizat, ei au intervievat mai mult de 300 de femei gravide ale caror obiceiuri din timpul sarcinii erau indoielnice.

De ce aceasta delimitare? Deoarece studii anterioare aratasera ca agresivitatea copiilor rezida in comportamentele indoielnice pe care mamele lor le-au avut in timpul sarcinii.

Oamenii de stiinta le-au analizat pe femei si pe copiii lor la 6, 12, 21 si 33 de luni. O parte dintre persoanele implicate in studiu au renuntat la proiect din motive necunoscute, iar rezultatele finale s-au referit la 271 de copii, baieti si fetite.

Pentru a ajunge la o concluzie cat mai veridica, pe langa interviurile efectuate, oamenii de stiinta au organizat niste zile de nastere false, la care au invitat simultan perechi de cate patru familii pentru a observa comportamentul micutilor intr-un mediu social activ. “Petrecerile” s-au desfasurat in camere prietenoase, pline de jucarii si accesorii care sa ii atraga pe micuti.

Initial, comportamentul lor parea sa fie unul obisnuit, insa pe masura ce treceau minutele agresivitatea copiilor era din ce in ce mai notabila. Oamenii de stiinta le-au studiat gesturile si modul in care se foloseau de puterea fizica pentru a le lua altor micuti jucariile.

Dupa ce au observat comportamentul de la petreceri, specialistii le-au intrebat pe mamici daca aceleasi iesiri persista si in momentul in care bebelusii ajung acasa, iar rezultatele studiului au fost uimitoare. Din ele a reiesit in mod evident ca o serie de copii care a manifestat comportament agresiv la petrecere, dezvolta acelasi tip de atitudine si acasa.

Tendinta de agresivitate nu a fost una tocmai subtila, ea manifestandu-se dupa primele 20 de minute de observatie. La fel de notabila a fost si legatura dintre violenta si factorii familiali. Mai exact, bebelusii rautaciosi sunt cei ale caror mame au fost deprimate in timpul sarcinii sau care au un trecut problematic.

Nu reiese clar din studiu cat de pregnant se manifesta acest trecut al mamei in atitudinea micutului. Genele ar putea fi implicate sau sanatatea mentala a mamei din timpul sarcinii. Acest aspect ramane sa fie studiat in viitor.

Un lucru este cert insa: in curand va fi foarte usor de indentificat comportamentul agresiv al unui copil si va putea fi corectat, conform hufingtonpost.com.

Ce parere ai despre rezultatul studiilor? Vin ele cu informatii noi sau concluziile erau evidente? Scrie-ne ce crezi in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies