Supa de legume, perfecta pentru alimentatia copiilor


Supele si ciorbele de legume sunt perfecte pentru sanatate, iar specialistii in nutritie le recomanda in dieta zilnica a copiilor si adultilor. Modul lor de preparare ar trebui sa tin cont de provenienta alimentelor. Profita la maximum de supele in [...]


Supele si ciorbele de legume sunt perfecte pentru sanatate, iar specialistii in nutritie le recomanda in dieta zilnica a copiilor si adultilor. Modul lor de preparare ar trebui sa tin cont de provenienta alimentelor.

Profita la maximum de supele in care ai fiert legume sau carne. Acestea abunda in nutrienti de calitate care pot imbogati, prin gust, si alte preparate.

De exemplu, o supa de legume va da un gust extrem de bun orezului si ciupercilor. Tine cont insa de alt aspect: pentru a putea folosi apa de fiert, vegetalele trebuie sa contina cat mai putine ingrasaminte chimice.

“In apa, legumele cedeaza o cantitate mare de reziduri de ingrasaminte si pesticide. De aceea, este recomandat ca apa de la legumele obtinute in sistemul intensiv sa fie aruncata”, a spus pentru CSID prof. dr. Mencinicopschi, nutritionist.

Lucrurile se schimba cand vine vorba de legumele provenite de pe terenuri curate sau din agricultura ecologica. Pentru acestea este recomandat ca apa care a rezultat din fierberea in aburi sau fierberea legumelor ecologice sa fie retinuta si folosita pentru prepararea supelor si ciorbelor. Explicatia este simpla: in aceasta apa se vor regasi mare parte din sarurile minerale si vitaminele care s-au extras din legume in timpul fierberii.

Daca vorbim despre o supa de legume, zeama rezultata poate fi folosita drept baza pentru orice altfel de mancare: ii creste savoarea, dar si valoarea nutritiva.

Fibrele din legume, ramase in acea apa, sunt esentiale pentru digestie. La morcovi si la pastarnac, de exemplu, avem vitamina A si D, care sunt liposolubile si isi pastreaza din calitati.”, sustine conf. dr. Lygia Alexandrescu, nutritionist.

Legumele nu trebuie fierte excesiv. In cazul ciorbelor care contin si carne, tine cont de o regula importanta: fierbi carnea si arunci prima apa. “In momentul in care sunt copii la masa, eu recomand ca la supa respectiva sa aruncam de doua ori apa, pentru ca in carnea respectiva exista toxine”, completeaza conf. dr. Lygia Alexandrescu.

Digestia carnii incepe din stomac, unde mediul este acid. Daca in stomac se vor regasi in paralel si alimente amidonoase, acelea nu vor putea fi digerate. Asa ca zeama rezultata din fierberea carnii nu trebuie sa fie asociata cu paste, orez, cartofi sau porumb dintr-un motiv foarte simplu: asocierea perturba digestia.

Asadar, printr-o preparare inteligenta a alimentelor putem scadea riscul instalarii bolilor grave.

related posts

Modifică setările cookies