Spune adio conflictelor legate de teme in 9 pasi. Cum sa-l faci pe scolar sa invete cu placere


Toate familiile care se bucura de prezenta unui scolar in caminul lor stiu ca momentul in care nazdravanul trebuie sa-si faca temele este unul problematic. Certuri, proteste si chiar plansete… toate se pot isca din cauza unuor exercitii pe care [...]


Toate familiile care se bucura de prezenta unui scolar in caminul lor stiu ca momentul in care nazdravanul trebuie sa-si faca temele este unul problematic. Certuri, proteste si chiar plansete… toate se pot isca din cauza unuor exercitii pe care micutul trebuie sa le rezolve de pe-o zi pe alta.

In batalia cu jocurile computerizate sau cele video, cu programele TV sau jucariile, temele nu au nicio sansa de izbanda. In calitate de mamica, trebuie sa fii constienta ca nu vei putea niciodata sa transformi momentul efectuarii temelor intr-o activitate extrascolara placuta de cei mici. Chiar si asa insa, poti transforma temele in activitati mai putin obositoare pentru copilul tau.

Iata cateva metode de a face acest lucru:

1. Creeaza un spatiu special dedicat studiului

Locul ideal de a face teme poate diferi de la copil la copil. In timp ce unuia ii poate placea un birou in propriul dormitor, altul poate prefera masa din bucatarie, care este departe de elementele care ii distrag atentia (televizor, calculator, jucarii). Indiferent de locatia propriu zisa, ai grija ca locul sa fie linistit, confortabil si iluminat corespunzator. Nu in ultimul rand, ofera-i solutii si cere-i parerea in legatura cu locatia. Nu-i impune una, deoarece efectul ar putea fi exact opus celui pe care il astepti.

2. Ofera-i accesorii care sa-i atraga atentia si pe care sa le foloseasca doar pentru teme

Una dintre modalitatile care il determina pe copil sa stea linistit in momentul in care trebuie sa faca teme este sa imbraci activitatea intr-o mantie de amuzament. Lasa-l pe nazdravan sa foloseasca pixuri sua creioane amuzante, colorate, care sa-i creeze o stare de bine. Penarele personalizate, caietele, dosarele, agrafele si toate celelalte rechizite trebuie sa se incadreze in aceeasi categorie.

Pentru a face lucrurile si mai interesante, spune-i scolarului tau ca va avea voie sa foloseasca accesoriile doar in momentul in care va face temele, pentru a-l face nerabdator. Micutul abia va astepta sa treaca la treaba daca va avea permisiunea de a folosi creioanele care ii plac atat de mult.

3. Fa un program si respecta-l

Cea mai usoara modalitate de a inlesni procesul de efectuare a temelor este acela de a-l transforma intr-un obicei care trebuie respectat zi de zi, fara exceptii. Raporteaza-te la preferintele micutului tau si observa-i comportamentul in anumite situatii: in timp ce unii copii prefera sa ajunga acasa, sa ia o gustare si abia apoi sa se apuce de lucru, scolarul tau ar putea avea nevoie de cateva ore de somn inainte de a exersa. Nu exista o reteta care garanteaza succesul in ceea ce priveste lectiile, ci trebuie sa testezi pentru a gasi varianta cea mai potrivita pentru micutul tau.

4. Foloseste metoda cronometru

Daca nazdravanul tau inceraca sa amane momentul temelor, transforma lectiile intr-un joc. Stabileste cu micutul tau un interval de timp in care ar trebui sa fie gata un exercitiu. Foloseste un cronometru amuzant pe care sa-l vada si spune-i ca daca reuseste sa termine inainte de limita stabilita, va castiga un premiu. Nu uita sa nu-i oferi premii semnificative, ci lucruri mici sau bonusuri pe care sa le poata folosi cu placere.

5. Obisnuieste-l sa noteze tema

Cei mai multi copii “uita” ce au de facut pentru ca, mai apoi, sa scape de sarcini. Micutii omit sa noteze pe caiet care sunt exercitiile sau lasa la scoala foile de lucru in ideea de a fi liberi acasa si de a se juca. Obisnuieste-l sa scrie si pedepseste-l pana se va obisnui sa-si faca un sistem de efectuare a temelor.

6. Implica-te si fii interesata

Implicarea parintilor in studiile scolarului se afla in directa legatura cu succesul acestuia. In momentul in care parintele se arata implicat, copilul se descurca din ce in ce mai bine. Incurajarea si sprijinul contribuie la cresterea notelor, stabilirii unor obiective mai inalte si la obtinerea unor noi performante. Sfatul este sa-ti faci putin timp si sa te asiguri ca micutul intelege ce are de facut. Asculta-l, raspunde-i la intrebari si consulta-te cu invatatoarea ocazional pentru a vedea care sunt punctele la care micutul mai are de lucrat.

7. Pastreaza-ti calmul

Nu te enerva cand vine momentul realizarii temelor. Starile de furie si de anxietate nu-l vor ajuta pe copil si nu-ti vor folosi nici tie. Pastreaza o atitudine pozitiva, fii optimista si indu-i si micutului aceasta atitudine. Nu in ultimul rand, incurajeaza-l pe copil mai ales in momentele in care se hotaraste sa lucreze de buna voie.

8. Invatatoarea si profesoara sunt aliatele tale

Gandeste-te ca atat ea, cat si tu aveti un scop comun: acela de a-l ajuta pe micut sa-si atinga potentialul. O buna comunicare dintre profesori si parinti este esentiala pentru procesul de invatare al copilului asa nu ezita sa-I ceri sfaturi si solutii celei alaturi de care scolarul petrece patru-cinci ore pe zi.

9. Recompenseaza comportamentul pozitiv

Incearca sa eviti “mita” si sa nu-i incurajezi un anumit tip de comportament. Ofera-i un premiu daca se comporta frumos, dar nu-l santaja si nu-i promite anumite cadouri daca face unele lucruri. Arata-i ca ai observat imbunatatirile scotandu-l in oras, intr-un loc de joaca sau la o pizza. Lasa-l, daca a terminat cu bine exercitiile, sa urmareasca desenul lui animat preferat.

Nu in ultimul rand, nu uita de sistemele de recompensa pe care le folosesc invatatoarele. Aseaza o tablita pe care sa lipesti abtipilduri cu stelute de fiecare data cand reuseste sa se descurce bine si, la indeplinerea unui anumit numar de stelute, ofera-i un premiu.

Nimic nu este interzis in momentul in care incerci sa-l obisnuiesti pe micut sa-si creeze un anumit obicei. Lucrurile nu stau diferit nici atunci cand vine vorba de efectuarea temelor. Raporteaza-te la personalitatea scolarului tau si adapteaza sfaturile noastre astfel incat sa i se potriveasca.

related posts

Modifică setările cookies