Stiai ca cele mai multe fire de par iti cad toamna? asta este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta din Suedia, care au tinut sub observatie 800 de femei, pe parcursul a 6 ani, scrie Daily Mail.
E normal sa iti cada zilnic 30-40 de fire de par, sustin expertii. Caderea parului devine insa o problema atunci cand numarul firelor pierdute depaseste 100, potrivit Gandul.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale caderii parului?
1. tratamentul medicamentos. Dr. Matthew Harries, medic dermatolog, spune ca exista o serie de medicamente care au drept efect advers caderea parului. De exemplu, persoanelor care urmeaza un tratament pentru acnee le cade cu 16% mai mult par decat in mod normal. Pastilele pentru scaderea tensiunii, pentru subtierea sangelui si antidepresivele sunt alte pastile care accelereaza caderea podoabei capilare. Medicii spun ca aceasta problema este una temporara si nu necesita un tratament pentru a stopa fenomenul.
2. Deficienta de fier. Femeile care au o deficienta de fier se confrunta cu o cadere de par mai accentuata decat in mod normal. Persoanele care se confrunta cu deficienta de fier sufera de anemie, au parul uscat si aspru, acuza stari de ameteala, stari de oboseala, au buzele sau limba crapate, sunt nervosi si nu se pot concentra. Cerealele, carnea de vita, cartofii, scoicile, semintele de dovleac, boabele de soia, ouale, pestele, ficatul, zarzavaturile, nucile, avocado, sfecla, drojdia de bere, piersicile, perele, lintea, prunele uscate, stafidele si semintele de susan sunt cele mai bogate surse naturale de fier.
3. Dieta drastica. Medicul endocrinolog spune ca persoanele care aleg sa se infometeze pentru a scapa de kilogramele in plus isi expun organismul unui dezechilibru. Printre efectele negative ale unui astfel de regim draconic se numara si caderea excesiva a fierelor de par.
4. Problemele cu tiroida. O disfunctie a tiroidei sau o tulburare in producerea hormonilor estrogeni si androgeni pot incepe chiar prin acest simptom, respectiv caderea parului. Persoanele care sufera de hipertiroidie sau hipotiroidie pot avea probleme cu caderea parului. totul se rezolva insa cu medicamente, recomadate de medicul specialist, in urma unui consult. Un dezechilibru hormonal se poate produce si in urma unei sarcini. Multor femei le cade parul inainte sau dupa ce nasc.
5. Stresul. specialistii spun ca factorii psihologici pot determina o cadere brusca a parului. Cel mai predominant dintre ei este stresul.
De cele mai multe ori, frumusetea si aspectul parului vorbesc despre sanatatea unei persoane si despre cat de mult se ingrijeste. De aceea, este extrem de important ca parul sa fie ingrijit corespunzator si ajutat de produse pentru intretinere adecvate fiecarui tip de par- sampon, lotiuni, balsamuri.
Cu o compozitie bazata pe un ingredient activ complex, extract de trifoi rosu si acetyl tetrapeptide-3, Lotiunea STOP! caderii parului cu trifoi rosu (100 ml) realizeaza o imbunatatire a ratei cresterii parului cu 46%. Lotiunea stimuleaza cresterea parului si actioneaza in mod direct prin 3 mecanisme asupra factorilor responsabili de caderea parului: normalizeaza ciclul de crestere a firului de par, consolideaza ancorarea acestuia si mentine dimensiunea foliculului pilos. Pret recomandat: 29 lei
Bazat pe un principiu activ ce combina actiunea unei peptide cu cea a extractului de trifoi rosu, Samponul STOP! caderii parului cu trifoi rosu si pantenol (250 ml) are o eficienta crescuta impotriva caderii parului si stimuleaza cresterea acestuia. Pret recomandat: 14.2 lei
Samponul seboreglator cu salcie alba si complex de vitamine B (250 ml) curata delicat dar eficient parul si pielea capului. Asocierea principiilor active de origine vegetala (extract de salcie alba, concentrat din manuka, extract de macese) cu vitaminele B5 si B6 asigura o functionare normala a proceselor fiziologice de secretie a sebuum-ului. Senzatia de mancarime si iritatia dispar, iar parul ramane plin de vitalitate, pastrandu-si forma optima pentru mai mult timp. Pret recomandat: 13.5 lei