Top 6 surse alimentare care contribuie la dezvoltarea creierului bebelusului


Sarcina presupune o multime de restrictii. Nici dieta nu face exceptie. Totusi, cu putin efort, poti manca pe saturate iar alimentele pe care le consumi pot contribui la dezvoltarea creierului fatului din burtica. Nu degeaba iti prescrie medicul o multime [...]


Sarcina presupune o multime de restrictii. Nici dieta nu face exceptie. Totusi, cu putin efort, poti manca pe saturate iar alimentele pe care le consumi pot contribui la dezvoltarea creierului fatului din burtica.

Nu degeaba iti prescrie medicul o multime de vitamine prenatale. Insa, daca urmezi o dietat echilibrata, poti renunta la ele fara probleme. Iata mai jos ce poti sa consumi in timpul sarcinii daca vrei sa ai mai tarziu un mic Einstein la usa ta.

1. Fier. Este un element care ajuta la formarea enzimelor in procesul metabolic al organismului. In timpul sarcinii, fierul este responsabil pentru trasportarea oxigenului catre creierul fatului. In lipsa unui aport optim de fier in aceasta perioada, micutul poate avea ulterior probleme in dezvoltarea psihomotorie. Il gasesti in alimente precum carnea slaba si boabele de fasole.

2. Zinc. Atat comportamentul, cat si dezvoltarea neuronala a bebelusului sunt strans legate de aportul de zinc pe care i-l oferi in timpul sarcinii. Deficitul de zinc poate duce mai tarziu la scaderea puterii de concentrare, la probleme emotionale, de miscare, lipsa atentiei si dificultati in memorare. Carnea de miel, de curcan sau de homar sunt surse importante care contin acest mineral.

3. Proteine. Aminoacidul din proteine contribuie la formarea structurii creierului. Consuma peste, lapte, carne slaba, soia sau oua pentru a furniza fatului atatea proteine cate are nevoie.

4. Lactate. Sunt de nepretuit in perioada in care esti gravida. Produsele lactate sunt bogate in vitamina B si in proteine, dar si in carbohidrati ‒ adevarate surse de energie pentru creierul micutului. Potrivit studiilor, daca bei trei pahare de lapte zilnic il vei tine departe pe copilasul tau de posibile defecte mentale precum retardul sau o structura a creierului care prezinta defecte.

5. Fructe si legume. Sunt o sursa importanta de antioxidanti, care protejeaza tesutul neural de eventuale anomalii. Potrivite pentru buna functionare a creierului micutului sunt legumele si fructele intens colorate, precum laptucile, spanacul, frunzele de papadie, frunzele de mustar, rosiile, afinele.

6. Omega 3. Acizii grasi esentiali Omega 3 sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea creierului si a celulelor de crestere ale bebelusului. Se mai numeste si “hrana pentru creier” si numeroase studii de specialitate au demonstrat eficienta acestui acid gras nesaturat. Lipsa aportului de Omega 3 in timpul sarcinii poate favoriza aparitia unor afectiuni neurologice si oculare mai tarziu, dupa nasterea micutului. Omega 3 este cunoscut si ca DHA (acidul docosahexaenoic), si este unul dintre cei doi principali acizi grasi esentiali din uleiul de peste, pe care fatul nu-l poate produce independent.

Cercetarile arata ca atunci cand gravida introduce in dieta acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6, abilitatile cognitive ale fatului cresc considerabil. Mai mult, efectele pot persista pana cand micutul implineste patru ani.

Atentie! Consumul de alcool in timpul sarcinii are efecte adverse clor descrise mai sus. Chiar si consumate cu moderatie, berea, vinul sau lichiorul pot afecta creierul fatului. Scoate bauturile alcoolice de pe lista ta de preferinte, altfel, mai tarziu in viata, pustiul tau poate avea probleme de atentie, dificultati in memorare si probleme de adaptare in societate.

Nu doar o dieta “inteligenta” poate creste IQ-ul copilasului tau, ci si evitarea stresului, exercitii fizice moderate si, mai ales, o atitudine pozitiva pe toata durata sarcinii. Fii o mamica in forma si te vei bucura de un copil care va jongla cu tabla inmultirii. winking

related posts

Modifică setările cookies