Ce este pozitia transversala?
Micutul nici nu se intoarce si nici nu ramane in pozitia intiala, cea din primele luni de sarcina. Cu alte cuvinte, el se pozitioneaza oblic in burtica.
Pozitia transversala aceasta apare atunci cand fatul se intoarce cu partea dorsala catre canalul de nastere, in timp ce capul ramane in partea de sus a uterului.
Prezentarea transversala este de obicei descoperita in timpul unui tratament prenatal de rutina, atunci cand medicul obstetrician palpeaza abdomenul gravidei, pentru a observa pozitia fatului.
Poti si tu sa-ti dai seama, uneori, daca bebelusul tau s-a pozitionat transversal: in acest caz, miscarile lui se simt in partea de jos a pelvisului, sau chiar in rect ori vezica.
Acest tip de pozitie este de mai multe tipuri, in functie de felul in care s-au asezat diferite membre ale bebelusului, precum bratele sau picioarele, raportate la cap sau trunchi:
1. pozitie transversala completa: unul sau amandoua picioarele sunt indoite din genunchi
2. pozitie transversala Frank: picioarele sunt intinse si apropiate de fata
3. bebelusul s-a pozitionat in canalul de nastere cu un picior (sau ambele) inainte.
Cand si de ce apare prezentarea transversala?
In timpul sarcinii, se intampla frecvent ca fetusii sa adopte aceasta pozitie. Ea insa se mentine pana la nastere doar intr-un caz din 300. Pe masura ce copilul creste in burtica, are tot mai putin loc in uter si de aceea e normal sa-si caute cea mai confortabila pozitie, si anume aceea cu capul in jos, unde uterul (care are forma unei pere cu partea mai mare in jos) este mai larg.
Desi bebelusii aflati in pozitie transversala de-a lungul sarcinii se pot intoarce in pozitie normala in apropiere de termen, statisticile arata ca 80% dintre acestia nu o vor face.
Iata cateva dintre motivele care-i impiedica pe micuti sa-si gaseasca pozitia normala pentru nastere:
- Travaliul si nasterea prematura: fatul e inca suficient de mic incat sa aiba loc in uter in orice pozitie
- Placenta ocupa partea de sus a uterului
- Mama prezinta o forma mai putin obisnuita a uterului sau are fibroame in partea de jos a uterului
- Uterul este largit in urma numarului mare de sarcini
- Sarcina multipla
- Lichid amniotic in cantitate prea mare sau prea putina
Ce poti face pentru a intoarce copilul in prezentatie normala?
Pune-te timp de 20 de minute zilnic cu abdomenul pe o gramada de perne aranjate pana sub umeri – copilul este astfel incurajat sa se intoarca cu capul in jos.
Medicul tau poate incerca sa intoarca copilul manual, prin manipularea capului ce va fi condus catre partea de jos a uterului prin masarea abdomenului mamei. Aceasta practica se termina cu un succes in 50-80% din cazuri.
E nevoie de cezariana in cazul unei pozitionari transversale?
De cele mai multe ori este nevoie de cezariana, pentru ca nasterea normala poate fi riscanta. Fatul se angajeaza in canalul de nastere cu posteriorul sau cu picioarele, iar capul se poate bloca in pelvis si poate trece mult timp pana sa iasa cu totul, ceea ce duce la complicatii serioase (cum ar fi lipsa de oxigen).
Daca ai decis impreuna cu medicul ca este necesara cezariana in cazul prezentatiei transversale, mai fa o ultima verificare inainte de efectuarea propriu-zisa a acesteia. Cine stie, poate micutul se decide sa se intoarca pe ultima suta de metri.