“Repede! Copilul s-a lovit la cap si nu stiu ce sa fac”. Ti s-a intamplat s-o suni pe mama ta si s-o intrebi cum trebuie sa procedezi in anumite situatii in care micutul s-a accidentat si avea nevoie de ingrijire imediata?
De acum nu va mai fi cazul sa procedezi astfel deoarece noi iti spunem ce trebuie sa faci daca nazdravanul face vreo traznaie.
In primul rand, incearca sa adopti o atitudine calma si sa nu-l sperii. Durerea sau neplacerea fizica ii creeaza o stare de anxietate, iar ultimul lucru de care are nevoie este sa te vada si pe tine speriata. Adopta o atitudine calma, asigura-l ca totul va fi bine si consoleaza-l daca plange. Dupa ce ai urmat acesti pasi, apeleaza la remediile urmatoare:
1. Lovitura la cap
Pasul 1: In cazul in care micutul este constient si cooperant, aplica-i in zona in care s-a lovit gheata sau o punga cu legume congelate, timp de 20 de minute. Facand acest lucru vei favoriza desumflarea. Daca micutul tau isi pierde cunostina, suna la 112 fara sa stai prea mult pe ganduri.
Pasul 2: Urmareste-l cu atentie. Daca observi vreo schimbare in zona pupilelor, daca vomita sau refuza mancarea, daca este ametit sau se plange de dureri de cap trebuie sa apelezi la ajutorul unui specialist. In cazul in care se simte bine, verifica-i o data la cateva ore starea si asigura-te ca nu au intervenit schimbari.
Ce sa nu faci: Permite-i micutului tau sa doarma, dar trezeste-l o data la patru ore si verifica daca se simte bine. Nu-l lasa sa faca sport si chiar daca te asigura ca nu-l mai doare nimic, lasa-l o zi acasa, sa se odihneasca.
2. Taietura sau zgarietura
Pasul 1: Daca rana sangereaza, exercita o presiune directa asupra ei cu ajutorul unui material curat. Aceasta solutie ar trebui sa determine incetarea sangerarii in aproximativ 5 – 10 minute. In caz contrar, apeleaza la un medic.
Pasul 2: Daca observi un corp strain si mic in interiorul taieturii (cum ar fi un ciop), cel mai indicat ar fi sa-l scoti cu un instrument sterilizat. Curata rana cu apa calda si sapun, las-o sa se usuce si aplica un antibiotic. Acoper-o cu un bandaj steril si schimba-l zilnic.
Ce sa nu faci: Nu pune antiseptic pe rana. Acesta nu este necesar ci dimpotriva, el va cauza arsuri si va accentua durerea.
3. Sangerare nazala
Pasul 1: Daca micutul vomita, pare neobisnuit de palid sau transpira este momentul sa apelezi la doctor. In cazul in care ii curge sange din nas si atat, atunci spune-i sa se incline putin inspre spate, sa-si acopere narile si sa mentina pozitia timp de 10 minute.
Pasul 2: Daca sangerarea nu inceteaza, repeta actiunea pentru inca 10 minute. In cazul in care nici acum nu apar schimbari, suna medicul.
Ce sa nu faci: Nu-l lasa pe micut sa se intinda in pat si sa stea pe spate deoarece ar putea inghiti sange. Nu-i introduce servetele uscate in nas pentru ca in momentul in care va trebui sa le extragi, ai putea cauza reinceperea sangerarii.
4. Arsura
Pasul 1: Introdu rana sub un jet de apa rece timp de cateva minute si apoi sterge-o cu un prosop curat.
Pasul 2: Pentru a calma durerea initiala, aplica o compresa rece (nu un cub de gheata care ar putea afecta arsura). Acoper-o cu un bandaj steril si da-i micutului ibuprofen pediatric. Daca roseata persista de-a lungul catorva ore, nu astepta si suna la medicul de familie.
Ce sa nu faci: Evita orice tip de ulei gras deoarece poate inrautati arsura. De asemenea, renunta la vechea metoda babeasca de a pune unt pe rana deoarece ar putea introduce bacterii si cauza infectii ulterioare.
5. Deget prins in usa
Pasul 1: Daca degetul este deformat sau unghia este rupta si prezinta urme de sange pe dedesubt, mai bine apelezi la pediatru. Pune-i repede un cub de gheata in locul ranit sau da drumul la apa rece, iar durerea va fi mai putin pregnanta. Daca are o rana sangeranda, curat-o cu apa si sapun si bandajeaz-o cu grija.
Pasul 2: In urmatoarele 72 de ore intreaba-l daca il doare la fel de tare. Fii atenta daca prezinta si alte simptome ingrijoratoare precum febra sau roseala accentuata deoarece acestea pot semnala aparitia unei infectii.
Ce sa nu faci: Nu incerca sa indrepti degetul, deoarece acesta ar putea fi rupt.
Nu in ultimul rand, incearca sa pastrezi o gandire pozitiva si sa-i induci si micutul tau optimism. Aceste tipuri de accidente se pot intampla oricui si nu reprezinta un sfarsit de lume.