Raportul dintre varsta unui copil si impactul pe care il poate avea un film de groaza asupra lui este foarte simplu: cu cat varsta este mai frageda, cu-atat impactul va fi mai mare si mai durabil.
Speciliastii sustin ca micutii care se uita la materiale video infricosatoare tind sa aiba mai des cosmaruri si o stare de anxietate in comparatie cu cei care nu fac acest lucru. In plus, copiii cu varste intre 2 si 7 ani nu reusesc sa faca deosebirea dintre fantezie si realitate.
Gandeste-te bine inainte de a-i permite micutului tau sa vada imagini cu monstri si actiuni infricosatoare si adreseaza-ti cateva intrebari simple:
1. Ce sunt filmele de groaza?
Copiii iubesc filmele infricosatoare. Secretul sta insa in alegerea peliculelor potrivite fiecarei varste. O serie de imagini care il sperie pe un copil de cinci ani (fantome, caractere malefice) pot reprezenta o nimica toata pentru un adolescent de cincisprezece ani. Frica vine din teama de necunoscut, surprindere si teama de a pierde pe cineva drag, iar in functie de stadiul dezvoltarii emotionale al copilului tau, elementele de mai sus il vor afecta in mod diferit.
Tine minte ca micutii cu varste fragede se sperie mai mult de creaturi. Zgomotele ciudate, suspanul si muzica adaptata la anumite situatii misterioase au impact atat asupra celor mici, cat si asupra celor mai mari, iar suspansul psihologic poate avea un impact semnificativ asupra copiilor mai mari.
2. Este micutul tau pregatit pentru zombie si alte creaturi fioroase?
Sa presupunem ca nazdravanul tau de noua ani da tarcoale raionului video si iti spune ca abia asteapta sa-i cumperi un film de groaza. Inainte de a achizitiona produsul intreaba-te daca este in regula sa vada anumite imagini care, in mod sigur, il vor speria.
Esti pregatita sa-l primesti seara de seara in patul tau dupa ce se trezeste plangand ca a avut un cosmar cu monstri pe care tocmai i-a vazut la televizor? Daca raspunsul este nu, atunci trebuie sa te limitezi la filmele potrivite varstei copilului tau si sa mentii acea stare de teama intr-o zona departata, care sa nu-i afecteze bunastarea.
3. Care este importanta filmelor de groaza?
Filemele cu imagini infricosatoare, pericol iminent, zgomote puternice, sange si crime pot da nastere unor tulburari serioase: anxietate, lipsa de somn si frica. Copiii mai mici de sapte ani nu pot distinge intre fantezie si realitate, chiar daca tu le specifici ce este adevarat si ce nu.
Daca observi ca micutul tau se sperie extrem de tare, nu mai doarme, se teme de orice si iti vorbeste mereu despre zombie sau monstri ar trebui sa monitorizezi cu atentie filmele pe care le urmareste.
Sfaturi generale pentru parintii care au copii pasionati de filme de groaza
1. Trebuie sa stii la ce se uita copilul tau si sa stabilesti cat sunt de potrivite imaginile cu varsta lui. Cauta pe internet diferite recomandari si recenzii pentru ca mai apoi sa poti face o selectie a materialelor video pe care i le vei arata copilului.
2. Ai grija la propriile reactii. Studiile arata ca micutii devin si mai speriati in momentul in care observa ca tie iti este frica de anumite imagini. Controleaza-te de dragul lui si explica-i imaginile care apar pe ecran.
Sfaturi pentru parinti care au copii mici
1. Alege filmele cu mare atentie. Copii sub sapte ani vor crede ce vad, asa ca, in momentul in care optezi pentru o pelicula, nu trebuie sa exagerezi deloc. Daca micutul insista sa vada un film de groaza cu mistere, creaturi care apar de nicaieri si case bantuitem cumpara-i o animatie pentru a te asigura ca face diferenta intre ce este adevarat si ce nu. Fii precauta cu monstrii, scheletele si extraterestrii si, nu in ultimul rand, evita povestile in care personajele principale au o varsta apropiata de a lui.
2. Fii pregatita pentru serile de spaima. Daca imaginile de la televizor sau de pe marele ecran il vor speria pe cel mic, fii pregatita sa-l consolezi, imbratisezi si sa-i oferi un pahar cu apa. Distrage-i atentia cu un “ritual magic”, de exemplu, intrucat este cunoscut faptul ca micutii cu varste intre doi si sapte ani raspund bine la astfel de solutii. Puteti, de exemplu, sa spuneti cateva incantatii speciale care sa alunge monstrul din dulap sau sa sperie fantoma care nu da pace nazdravanului.
3. Nu fi surprinsa daca micutului tau incep sa-i placa lucrurile infricosatoare. Copiilor intre opt si zece ani chiar le place sa fie speriati din cand in cand. Chiar si asa, fii precauta si alege un film echilibrat.
Sfaturi pentru parinti care au copii mai mari
1. Este in regula sa fortezi anumite limite. Unii copii sunt pregatiti de la anumite varste sa suporte lucrurile infricosatoare mai bine decat ai crede. Chiar daca misterul si actiunile sangeroase trebuie evitate, cateva fantome insotite de monstrii sau extraterestri nu vor afecta bunastarea copilului tau. Alege filme care sa pastreze o nota de comedie sau care au un final fericit si totul va fi bine.
2. Fii acolo pentru ei in cazul in care va fi nevoie. Este bine sa fii acolo pentru copiii care se sperie usor. Explica-i micutului tau ca teama este un sentiment natural si ca nu trebuie sa se rusineze daca ii este frica anumite imagini.
Micutul tau s-a confruntat vreodata cu teama de filme de groaza? Cum ai procedat? Spune-ne mai multe in sectiunea de comentarii.