10% dintre copii sunt adoptati de asistentii maternali care i-au avut in ingrijire, acest lucru conducand la ideea ca existenta unei relatii anterioare cu copilul este un factor motivator pentru adoptia acestuia, chiar daca are un handicap sau este de etnie roma, rezulta dintr-un studiu ORA şi UNICEF.
Initiatorii studiului “Profilul parintilor adoptivi din Romania şi adoptia copiilor greu adoptabili” au precizat ca parintii care au avut in plasament copilul, in calitate de asistent maternal profesionist (AMP), adopta atat copii mai mari, cat si copii cu dizabilitati.
Citeste si: Cand si cum sa-i spui copilului tau ca este adoptat
Pe de alta parte ei atrag atentia ca la momentul plasamentului multi dintre copiii care au fost adoptati erau de varsta mica, ceea ce ar putea insemna ca sunt anumite familii care, din dorinta de a primi mai repede un copil in ingrijire, aleg sa solicite plasamentul.
“In cazul in care li se admite cererea şi primesc copilul in plasament, aceste familii eludeaza de fapt procedura de adoptie şi nu sunt aparate de confidentialitatea stabilita de legea adoptiei. Deşi au avantajul de a avea copilul in familie şi de a interactiona cu acesta, prin natura rolului pe care şi-l asuma, trebuie sa intre in contact cu rudele biologice ale copilului şi nu au certitudinea finalizarii adoptiei, avand in vedere ca la data plasamentului copilul nu este adoptabil“, a precizat secretarul de stat de la Oficiul Roman pentru Adoptii, Bogdan Panait.
El a atras atentia ca aceste cazuri ar trebui semnalate de profesionişti in procesul de atestare şi consilierea parintilor, care ar trebui sa aiba in vedere interesul superior al copilului, analizand toate posibilitatile şi toate implicatiile ulterioare pentru copil şi chiar pentru noua familie, formata prin adoptie.
Un alt aspect este legat de pregatirea temeinica a asistentilor maternali ca profesionişti cu rolul de a sustine procesul de integrare a copilului intr-o familie permanenta.
Citeste si: Parintii din Anglia isi pierd copiii pentru ca nu au grija de ei. Citeste povestea lor emotionanta
“Lipsa acestei pregatiri sau intelegerea greşita a rolului AMP in sistem determina dezvoltarea intre copil şi familia acestuia a unui tip de ataşament care influenteaza in mod negativ integrarea copiilor in familii adoptive (altele decat ale asistentului maternal profesionist). in cercetarea de fata am intalnit situatii in care parintii acuza faptul ca lipsa de pregatire a AMP cu privire la momentul in care copilul va fi mutat intr-o familie permanenta genereaza momente dramatice, resimtite dureros de catre copil şi ridica bariere emotionale semnificative in procesul de adoptie“, a mai explicat Panait.
Din studiu a mai rezultat ca unele familii de asistenti maternali profesionişti care au avut de multa vreme copilul in plasament s-au hotarat sa il adopte, indiferent daca acesta avea dizabilitati, era mai mare de trei ani, de alta etnie sau familia avea alti copii biologici, insa aceasta situatie constituie o exceptie.