In primele luni de viata imaturitatea, alimentatia in exces, alergia sau indigestia pot provoca bebelusului varsaturi. Daca acestea sunt dese si cresc in intensitate pana la varsaturi in jet, cauza probabila este stenoza pilorica.
In cele mai multe cazuri manifestarile apar inainte de varsta de trei luni, frecvent intre 3 si 5 saptamani dupa nastere.
1. Afectarea tranzitului digestiv
Pilorul reprezinta orificiul prin care stomacul comunica cu duodenul. In stenoza pilorica a bebelusului acest orificiu este ingrosat, iar tranzitul alimentelor catre duoden este ingreunat.
In aceasta situatie stomacul se umple, motilitatea se accentueaza in incercarile acestuia de a declansa tranzitul normal prin pilor. Stenoza intervine ca o bariera, iar continutul gastric este evacuat inapoi, prin faringe prin reflexul de voma.
2. De ce apare stenoza pilorica la nou-nascut?
Nu s-a descoperit o cauza certa, insa au fost identificate elemente ce cresc riscul aparitiei acestei suferinte:
• istoricul familial: este prezenta la un procent de 10-20% dintre bebelusii nascuti in familii in care au existat cazuri de stenoza pilorica
• genul: apare mai frecvent la baieti decat la fete
• antibioticele:
- inainte de nastere: mama a luat antibiotic la sfarsitul sarcinii
- dupa nastere: mama care alapteaza ia antibiotice sau bebelusului i s-au administrat in prima saptamana de viata
3. Ce observi la micutul tau?
• varsaturi in jet (vomita la aproximativ o jumatate de ora dupa ce este hranit; varsaturile sunt puternice si proiectate la distanta; la inceput sunt moderate, ca in timp sa devina deosebit de severe, ajungand sa irite stomacul)
• senzatie permanenta de foame, iritabilitate (bebelusul tau vomita aproape tot ceea ce a mancat la masa precedenta)
• burtica este umflata dupa ce mananca si apar valuri de contractii prin care stomacul incearca sa avanseze hrana prin pilor
• deshidratare: urinari rare (scutecul este udat cat mai rar), bebelusul este somnoros, scaunele sunt dure, uscate si rare
• rareori apare icterul determinat de cresterea concentratiei de bilirubina din sange
• nu ia in greutate, eventual chiar scade
4. Piloromiostomia, o operatie de rutina la nou-nascut
In urma unui examen amanuntit, medicul va elimina toate celelalte cauze ce se manifesta la bebelus prin stari de voma, inclusiv boala refluxului gastroesofagian.
Stenoza pilorica se rezolva chirurgical, prin piloromiostomie. Inainte de ziua operatiei, bebelusului tau i se vor administra intravenos glucide, substante nutritive, lichide. Stenoza se rezolva laparoscopic, printr-o mica incizie la nivelul abdomenului.
Nu trebuie sa te sperii. Operatia nu este dificila si recuperarea va avea loc in cateva zile. Mai pot aparea rare varsaturi, insa acestea dispar repede si nu sunt un motiv de ingrijorare.
Atentie! Daca dupa cateva zile de la operatie bebelusul tau continua sa verse, intoarce-te la medic pentru un control. Foarte rar aceasta operatie necesita sa fie repetata, insa recuperarea micutului sa fie urmarita indeaproape de catre medic.