O vorba din batrani spune ca munca grea ne imbatraneste inainte de timp. Acum, un nou studiu arata ca expunerea la violenta poate provoca schimbari in ADN ce conduc la o imbatranire prematura a copiilor cu 7 – 10 ani.
Cercetarea publicata in jurnalul Molecular Psychiatry arata ca violenta nu lasa urme doar pe corpurile copiilor, ci si in interiorul lor, modificandu-le ADN-ul.
Oamenii de stiinta au studiat extremitatile cromozomilor, unde se gasesc telomerele, structuri speciale de ADN ce au rolul de a proteja cromozomii (asemanandu-se cu structurile de plastic ce se gasesc la capetele sireturilor). Telomerele se scurteaza cu ocazia fiecarei diviziuni a celulelor, pana cand nu se mai pot diviza si mor.
Citeste si: Copiii nu se educa prin violenta. Afla cum ii faci pe cei mici sa te asculte
Specialistii au identificat mai multi factori ce duc la scurtarea telomerelor, printre care se numara fumatul, radiatia si factori de stres psihologic precum maltratarea in copilarie sau ingrijirea unei persoane bolnave cronic.
Idan Shalev, conducatorul studiului, a descoperit ca telomerele copiilor expusi la doua tipuri de violenta s-au scurtat mai rapid, ceea ce inseamna ca acesti copii vor dezvolta afectiuni tipice imbatranirii, precum atacuri de cord sau pierderea memoriei, cu 7-10 ani mai devreme decat ceilalti copii, potrivit descopera.ro.
Citeste si: Studiile arata ca iti poti da seama daca ai un copil rautacios inca de la varsta de un an
Studiul pare sa confirme concluzia rezultata din mai multe cercetari recente: dificultatile din copilarie isi lasa amprenta in cromozomi, afectand victimele de-a lungul intregii vieti.
Intr-un studiu din 2011 efectuat de specialisti de la Scoala Medicala Harvard asupra copiilor din Romania s-a observat ca cei care si-au petrecut copilaria in orfelinate prezentau telomere mai scurte decat copii care avusesera parte de asistenta maternala.