Este periculos sau nu sa ne vopsim parul in timpul sarcinii?


Daca esti una dintre femeile pentru care vopsitul parului face parte din ritualul obisnuit de infrumusetare, sarcina vine la pachet cu o dilema: ce faci in urmatoarele 9 luni, te vopsesti in continuare sau stai cu radacinile de alta culoare? [...]


Daca esti una dintre femeile pentru care vopsitul parului face parte din ritualul obisnuit de infrumusetare, sarcina vine la pachet cu o dilema: ce faci in urmatoarele 9 luni, te vopsesti in continuare sau stai cu radacinile de alta culoare?

gravida vopsea

Este firesc sa iti doresti sa fii cocheta si sa iti ingrijesti parul si pe perioada sarcinii, dar la fel de normal este si sa te gandesti daca nu cumva chimicalele din vopselele de par i-ar putea dauna puiului de om care creste in burtica ta.

Atunci cand iti vopsesti parul, o parte din chimicalele continute in vopseaua de par intra in piele, dar, de obicei, este vorba de o cantitate atat de mica incat nu prezinta niciun pericol pentru sarcina.

Cat de nocive sunt chimicalele din vopseaua de par?

Din pacate, nu sunt disponibile prea multe studii care sa cerceteze legatura dintre vopseaua de par folosita in timpul sarcinii si dezvoltarea fatului in uter. Un studiu din 2005 sugera ca ar exista o legatura intre vopsitul parului in timpul sarcinii si o forma de cancer la copii – neuroblastomul – dar alte studii ulterioare au demonstrat absenta oricarei corelatii intre cele doua lucruri.

Un alt studiu din 1998 a gasit un risc usor crescut, cu 3%, ca bebelusul sa se nasca cu un defect cardiac daca mama a folosit vopsea de par in timpul sarcinii. Rezultatele studiului nu au fost concludente, insa, din moment ce problema medicala era in corelatie si cu alti factori, precum expunerea la pesticide, chimicale din produsele de curatenie sau medicamente.

Pe de alta parte, cosmeticienele, care intra in contact zi de zi cu chimicalele din vopselele de par se pare ca prezinta un risc usor crescut de a suferi un avort spontan. Aceasta din cauza ca sunt expuse zilnic contactului cu substantele chimice din vopsele – dintre care unele sunt agenti teratogeni (n.r. care pot influenta dezvoltarea fetala si duce la malformatii congenitale).

In iulie 2006, Comisia Europeana a interzis 22 de substante folosite la fabricarea vopselelor de par, pe motiv ca expunerea la ele pe termen lung ar cauza cancer. De atunci, fabricantii nu au mai folosit substantele trecute pe lista neagra, dar nici nu se stie daca noile chimicale care intra in compozitia vopselelor de par sunt inofensive pentru sanatate – si, ca sa fim realisti, cel mai probabil nu sunt.

In ciuda acestor temeri, expertii sustin ca vopsirea parului, fie permanenta sau semi-permanenta, nu poate avea consecinte negative asupra copilului din burtica, pentru ca doza de chimicale cu care intra in contact gravida este foarte mica.

7 sfaturi pentru a minimiza riscurile folosirii vopselei de par in timpul sarcinii

1. Nu te vopsi in primul trimestru de sarcina. Aceasta este faza cea mai vulnerabila pentru dezvoltarea bebelusului, cand se formeaza organele vitale (organogeneza)

2. Mergi la un salon de cosmetica, pentru a nu intra chiar tu in contact cu chimicalele

3. Daca preferi sa te vopsesti acasa, cumpara vopseaua de par dintr-un loc de incredere, in niciun caz din piata, unde e posibil sa fie contrafacuta si, deci, mult mai periculoasa pentru tine si bebelusul tau

4. Alege o vopsea de par cat mai naturala (chiar daca pe eticheta scrie “vopsea naturala” sau “fara chimicale”, tot e bine sa citesti lista de ingrediente), poarta manusi de plastic si nu lasa vopseaua sa actioneze mai mult decat timpul minim necesar – apoi clateste-te cu apa din abundenta

5. Daca nu vrei sa te vopsesti permanent, suvitele sau un sampon nuantator pot fi o solutie foarte buna

6Vopseste-te mai rar decat de obicei. Apeleaza la trucuri naturale pentru a mentine culoarea intensa a parului cat mai mult – spala-ti parul, din cand in cand, cu infuzie din ceai de musetel (pentru blonde), ceai negru (brunete) sau frunze de nuci (satene)

7. Cauta alternative naturale la vopselele pe baza de chimicale – cum ar fi vopselele vegetale (pe baza de plante) sau henna.

Din moment ce inca nu exista studii concludente care sa spuna daca exista sau nu vreo legatura intre malformatiile congenitale si folosirea vopselei de par in timpul sarcinii, ramane la latitudinea fiecarei femei daca isi vopseste parul sau nu pe durata celor 9 luni de sarcina.

Ca sa te asiguri ca iei cea mai buna decizie pentru tine si bebelusul tau, vorbeste cu medicul care iti supravegheaza sarcina – el este persoana cea mai in masura sa iti dea un sfat bun.

related posts

Modifică setările cookies