Sarcina nu e intordeauna un motiv de bucurie pentru parinti. Se poate intampla ca micutul sa nu fie dorit de ambii parteneri sau tu sa fi ramas insarcinata printr-un accident.
Fie ca sarcina a venit pe neasteptate, fie ca intre timp situatia financiara s-a deteriorat sau ca te-ai despartit de partenerul tau, te-ai decis ca dupa nastere sa-ti dai bebelusul spre adoptie.
De ce ti-ai dori sa plasezi copilul in adoptie?
- Esti minora sau foarte tanara si familia fie nu te sustine, fie nu te poate ajuta sa-ti cresti copilul
- Nu ti-ai terminat studiile si aparitia unui copil ti-ar incurca planurile sau, mai mult, te-ar determina sa abandonezi scoala
- Partenerul tau nu sprijina ideea de a avea un copi si o familie sau nu vrea sa-l recunoasca pe cel mic
- Intre timp, tatal copilului a decedat si nu ai cum sa te descurci singura, cu un copil mic
- Religia nu-ti permite sa ai un copi inainte de casatorie sau sa-l cresti fara partener
- Ai acasa si alti copii si nu faci fata cheltuielilor financiare
- Copilul tau are deficiente genetice si nu doresti sa cresti un copil cu dizabilitati
- Ai probleme cu drogurile sau cu alcoolul si nu esti capabila sa ai grija de un bebelus
- Nu ai un loc de munca si nicio alta sursa de venit
- Sarcina a rezultat in urma unui abuz sexual
Ce trebuie sa stii inainte de-a semna hartiile oficiale
Indiferent in care dintre situatiile de mai sus te-ai afla, problema nu e intotdeauna asa grava precum pare. Nu ai fi singura care si-a crescut un copil singura, in conditii vitrege, fara ajutor din partea apropiatilor.
Vestea buna este ca nu doar rudele sau prietenii iti pot intinde o mana de ajutor. Te poti baza pe nenumarate alte persoane sau institutii gata sa sara in sprijinul tau la nevoie. De la ONG-uri, pana la centre private unde poti sta gratuit impreuna cu micutul pana la un an, timp in care iti poti gasi de lucru si te poti acomoda cu ideea ca esti mama.
Asteapta pana nasti. Studiile spun ca daca locuiesti impreuna cu bebelusul tau trei saptamani dupa ce i-ai dat viata, vei sfarsi prin a te atasa atat de mult de el incat sa nu-l mai poti abandona.
Mai trebuie sa ai in minte faptul ca intre abandon si adoptie este o mare diferenta. Statisticile dezvaluie ca la fiecare sase ore un copil este abandonat in spitalele din Romania. Atunci cand abandonezi un copil, formalitatile care trebuie intreprinse de organele statului pentru ca acesta sa poata fi dat spre adoptie sunt mult mai stufoase decat in cazul in care ele ar fi intocmite de parintii biologici. In tot acest timp, bebelusul tau va sta, cel mai probabil, intr-o incapere cu alti 300 de copii de care, cu toata bunavointa, personalul nu va putea sa se ingrijeasca asa cum trebuie.
In plus, incearca sa discuti cu un duhovnic sau un psihoterapeut, in functie de convingerile tale. Ei iti pot da un sfat si te pot indruma catre cea mai buna decizie nu doar pentru tine, ci si pentru pitic.
Odata ce ai luat decizia ferma de a da bebelusul si ai semnat hartiile de adoptie, nu mai poti da inapoi. Nu vei mai avea niciun drept asupra copilului, nici macar acela de a-l vizita.
Singura sansa de a-l mai vedea este ca viitorii lui parinti sa-ti acorde permisiunea, sau sa astepti pana cand copilul tau va ajunge la varsta majoratului si-si va exprima dorinta de a relua legaturile cu parintii biologici.
Gandeste-te bine inainte sa pui pe lista optiunilor adoptia pentru copilul tau. Sunt nenumarate ale posibilitati de a iesi din impas in urma unei sarcini nedorite.