Miuccia Prada, intelectuala din lumea modei


Cu un doctorat in stiinte politice, un stil vestimentar minimalist si haine create nu pentru corpul, ci pentru creierul femeilor, cum spun criticii de moda, Miuccia Prada e o prezenta atipica pe scena internationala a modei. Imperiul creat de bunicul ei si dezvoltat de ea cu succes intr-o companie de top, i-au adus in cont 6,8 miliarde de dolari, adica locul 139 in topul miliardarilor realizat de revista Forbes. Cum a ajuns aici cea care a inventat stilul “ugly-chic”?

Tag-uri: #Prada

Intai politica, apoi teatru

Nascuta in 1949, cea mai mica nepoata a lui Mario Prada a studiat intai Stiinte Politice la Universitatea din Milano, dupa care s-a reorientat catre teatru. Timp de 5 ani a lucrat la Teatro Piccolo, ca mim. Tot in anii ‘70 a fost pentru o scurta perioada activista a Partidului Comunist. Era probabil o prezenta ciudata la proteste pentru ca, asa cum isi aminteste, refuza sa poarte uniforma tinerilor de atunci, perechea de jeansi, aparand in schimb in tinute semnate Yves Saint Laurent. Asta pana cand s-a decis sa preia afacerea familiei, incurajata de Patrizio Bertelli, care i-a devenit intai partener de afaceri si apoi sot. Impreuna cei doi au reusit sa transforme Prada intr-un nume asociat cu luxul suprem, iar casa de moda are azi 250 de magazine in aproape 80 de tari.

Italiencele sunt “disperate sa fie sexy

Prada era la inceput cunoscuta pentru gentile din piele, lucrate manual, cumparate de o clientela din randul aristocratiei si sprijinite printr-un decret al familiei regale italiene. Insa in 1985 cand a lansat o linie de rucsacuri din nailon industrial, devenit accesoriul must-have la sfarsitul anilor ‘80, Miuccia gandea deja o alta directie pentru Prada. Au urmat colectii ready-to-wear pentru femei, apoi linia personala, inspirata din propria ei garderoba si botezata dupa ea insasi, Miu Miu. In anii ‘90 Miuccia a inceput sa creeze si pentru barbati si cu Bertelli manager, Prada s-a transformat intr-un imperiu.

Hainele ei erau diferite, mult mai clasice si cu o croiala minimalista. Convinsa ca italienii se imbraca “ingrozitor”, Miuccia chiar a descris genul conationalilor sai drept “disperarea de a fi sexy”. A insistat sa-si impuna stilul si in randul angajatelor sale, spunandu-le tinerelor care vin dimineata pe tocuri inalte si cu rochii mulate ca, “cu cat se vor imbraca tot mai sexy, vor face tot mai putin sex vor face”, pentru ca tinutele care dezvaluie prea mult le fac sa para disperata in randul barbatilor. De altfel, Miuccia chiar s-a straduit sa creeze haine care sa nu fie sexy si tot ea a fost printre primii designeri interesati de uniformele militare.

O femeie interesata de mai mult decat haine, Miuccia Prada a creat in 1993 Fondazione Prada, un spatiu destinat artistilor si oamenilor de cultura din lumea intreaga. Provocatoare, cu o personalitate “excentrica si o sensibilitate extrema”, Miuccia a ajuns in 2005 pe lista celor mai influenti 100 de oameni ai secolului al XX-lea, alaturi de Bill Clinton sau George Bush.

  • Miuccia Prada, intelectuala din lumea modei

related posts

Modifică setările cookies