Descoperă în cele ce urmează care sunt motivele principale pentru care este necesar să-ți pui la punct o rutină corectă de îngrijire, indiferent că preferi o vopsea pentru par brunet sau nuanțe delicate de blond ori un roșcat provocator. 

Îngrijirea adecvată asigură o culoare intensă pentru mai mult timp

Principala preocupare imediat după vopsire, dar și în săptămânile ce urmează, va fi de a-ți proteja culoarea. Vei putea face asta cu ajutorul câtorva obiceiuri de îngrijire specifice și al unor produse, precum balsamuri de par care hidratează și mențin culoarea. Vopseaua acționează asupra structurii firului de păr deschizând cuticula pentru a pătrunde în interior. Cuticula poate rămâne deschisă mai mult timp după vopsire, motiv pentru care este recomandat să apelezi doar la produse de îngrijire special concepute pentru părul vopsit, care să nu pătrundă în fibra capilară pentru a elimina pigmentul. Aceste produse conțin ingrediente cu acțiune delicată, care nu acționează asupra pigmentului la aceeași intensitate ca cele pentru părul nevopsit. Alege produse cu proprietăți intens hidratante și reparatoare, care conțin uleiuri nutritive și care pot curăța eficient atât părul, cât și scalpul. 

De asemenea, pentru că părul tău are nevoie de uleiurile naturale pe care scalpul le produce pentru a fi sănătos, evită să îl speli prea des. Acest aspect este important atât pentru menținerea intensității culorii, cât și pentru sănătatea părului tău. Este recomandat să limitezi spălarea părului la 2-3 ori pe săptămână. 

Culoarea poate fi afectată de factori externi

O serie de factori externi pot afecta semnificativ culoarea părului vopsit. Un exemplu în acest sens este apa prea fierbinte folosită la spălare, care poate deschide cuticula firului de păr, iar culoarea se va atenua mult mai rapid. Folosește mereu doar apă călduță pentru spălarea părului.

De asemenea, dacă blondul este nuanța ta preferată, trebuie să știi că apa din piscină poate fi o adevărată problemă. Clorul din produsele folosite destul de frecvent pentru dezinfectarea apei are un efect de oxidare asupra micilor cantități de metale, precum cuprul, care se regăsesc în aceasta. Metalele oxidate pot fi absorbite de păr, iar, în cazul celui blond, acesta poate căpăta o tentă verzuie. Problema poate fi rezolvată dacă folosești o cască de înot. 

Părul vopsit este mai sensibil și mai predispus la deteriorare

Structura firului de păr este compusă în principal din aminoacizi și cheratină, o proteină esențială pentru sănătatea acestuia. Vopsirea, coafarea excesivă și alți factori de stres afectează producția de cheratină, iar firul de păr se poate subția șiv își poate pierde elasticitatea. De asemenea, părul poate să devină mult mai sensibil, mai uscat și se poate rupe mai ușor. Lipsa de hidratare este una dintre cauzele principale pentru care culoarea își pierde intensitatea. Tratamentele de tipul celor leave-in (care nu necesită clătire) îți vor asigura nivelul optim de hidratare pe termen lung și vor contribui la o descurcare eficientă a părului, fapt care poate preveni ruperea firelor și despicarea vârfurilor.

Este indicat să limitezi folosirea dispozitivelor de coafat cu căldură. Iar, dacă le folosești, setează-le la treapta cea mai mică de căldură și folosește un produs de protecție termică pentru păr. 

Părul vopsit necesită o rutină specifică de îngrijire, deoarece devine mult mai sensibil în urma modificărilor chimice pe care le suferă. Secretul unei îngrijiri corecte ține de rutină. Prin respectarea acesteia și folosirea produselor potrivite, părul tău vopsit va avea un aspect luminos și sănătos pe termen lung. 

Sursa foto: pexels.com