Am observat adesea lipsa de atenție și informare corectă asupra nevoilor tenului nostru; mergem adesea pe premisa că ce funcționează la vecina funcționează și la mine ori, de cele mai multe ori nu este așa. În fiecare anotimp tenul nostru suferă modificări de care de multe ori nu suntem conștiente și, nefiind atente la nevoile lui specifice perioadei în care ne aflăm, riscăm să îl destabilizăm tot mai tare.
Astazi voi puncta câteva aspecte despre tenul uscat și despre deshidratare, urmând să trec prin fiecare tip de ten. Insist pe aceste aspecte deoarece este vital să ne cunoaștem pielea, să fim conștiente și să ascultăm ce ne comunică.
Tenul uscat este un tip de ten ce se confruntă cu lipsa lipidelor și cu o secreție scăzută de sebum. Este mat, cu pori mici, prezintă riduri fine și se descuamează ușor, pielea este subțire și are o elasticitate scăzută.
Deshidratarea, în schimb, este o problemă (temporară) și nu un tip de piele, prin urmare, orice tip de ten se poate confrunta cu aceasta. Ea ne atrage atenția că avem un deficit de apă în straturile superioare ale pielii. Poate fi o deshidratare superficială, cauzată de factori externi, precum expunerea neprotejată la soare, folosirea unor produse necorespunzatoare nevoilor tenului, expunere prelungită la aer condiționat, vânt sau una profundă, având cauze interne precum tulburări de reținere a apei. Un ten deshidratat este aspru, se descuamează ușor, dă senzația că strânge și de multe ori are și o sensibilitate aparte.
Așadar, cum hidratăm eficient aceste particularități ale tenului:
1. Hidratare din interior prin consum suficient de apă zilnic
2. Consum de alimente bogate în apă (castravete, morcov, zucchini, spanac, roșii, pepene, iaurt etc)
3. Produse de curățare sub formă de lapte, cremă sau gel
4. Loțiune tonică fără alcool, indicat să conțină glicerină
5. Serumuri pe bază de acid hialuronic, glicerină, retinol
6. Creme puternic hidratante seara, pe bază de acid hialuronic, uleiuri, miere de Manuka, glicerină
7. Creme cu texturi mai lejere ziua, dar care asigură o bună hidratare, pe bază de acid hialuronic, coenzima Q10, vitamina E, vitamina C, ulei de jojoba, ulei de măsline
8. Măști intens hidratante pe bază de uleiuri, avocado, unturi, miere, albuș de ou
9. Folosirea apei termale la nevoie – ea conține minerale precum Fier, Magneziu, Mangan, Siliciu, Calciu şi are proprietăţi calmante şi fortifiante
10. Masajul, prin mișcări de tapotare sau mișcări ample de mângâiere ajută produsele să ajungă mult mai rapid în interiorul pielii, așadar avem parte de o hidratare și mai eficientă și bonus, câteva minute de răsfăț.
Inchei prin a mă repeta: este extrem de important să ne educam să fim atente la tenul nostru, să urmărim ce are nevoie în momentul acesta, să fim conștiente când ne demachiem, să urmărim ce simte. Să profităm de minutele alocate îngrijirii și să avem un contact sanatos și constient cu tenul nostru, cu noi.
„Carnea femeii se hrănește din mângâieri precum albina din flori.” – Anatole France.
DESPRE SPECIALISTUL PERFECTE
DANA ELIZA ŞERDEAN, MAKE-UP ARTIST
Mă numesc Dana Eliza Şerdean, am 28 de ani, sunt make-up artist, iar în salonul meu aduc un strop de magie şi culoare pe chipul tuturor femeilor care apelează la mine. Am urmat Liceul de Arte Plastice, apoi Facultatea de Artă si Design, iar scopul meu acum e să ridic machiajul la rang de artă! Şi te voi învăţa pe tine să fii şi mai frumoasă!
FOTO: DANA ELIZA ŞERDEAN