BNR lansează la 1 decembrie bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. Reacția Janinei Nectara


De Ziua Națională a României, Banca Națională a României va pune în circulație bancnota de 20 de lei, pe care se va regăsi chipul Ecaterinei Teodoroiu. Este prima figură feminină care se regăsește pe banii românești.


Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Noua bancnotă va fi prezentată publicului vineri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, este anunțul oficial al BNR.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

Citește și: Janina Nectara, despre reușita campaniei Femei pe Bancnote: „Mi-am dorit enorm să trăiesc acest moment istoric unic”

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

Inițiatoarea acestui demers istoric este jurnalista Janina Nectara, care a demarat, în 2018, campania Femei pe Bancnote. Românii au putut vota personalitatea preferată, dintr-o serie de 100 de femei remarcabile ale României.

Propunerea de a o afișa pe Ecaterina Teodoroiu pe o bancnotă a fost înaintată de Janina Nectara guvernatorului BNR, într-o scrisoare deschisă, însoțită de o petiție semnată de zeci de mii de susținători, în care această motiva: „Ecaterina Teodoroiu este un simbol irepetabil în istoria noastră! Al sacrificiului suprem și perfect conștient că este pentru un viitor din care ea nu va face parte. Așadar, Ecaterina Teodoroiu este un profund simbol al altruismului. Și ce simbol mai frumos ar putea avea o națiune, dat fiind că altruismul este apanajul omului superior?! La un veac de la sacrificiul ei, Ecaterina Teodoroiu merită să fie dată drept exemplu pe o bancnotă națională!

Deși Banca Națională a României a decis încă din 2019 să susțină demersul inițiat de Janina Nectara, lansarea bancnotei a fost amânată pentru 2021. 
 
Mi-am dorit enorm să trăiesc acest moment istoric unic. Pentru că #FemeiPeBancnote nu și-a propus orice demers, ci un ACT ISTORIC! Această bancnotă este mărturia faptului că nenumărate românce au fost PRIMELE ÎN LUME sau UNICELE. Iar campania FEMEI PE BANCNOTE devine simbolul luptei unitare pentru recunoașterea meritelor tuturor femeilor românce.

Fiecare persoană care a susținut demersul nostru, când va ține în mână noua bancnotă, trebuie să fie extrem de mândră că face parte dintr-un act istoric, pentru că împreună am scris istorie în România”, a punctat Janina Nectara.

Citește șiCare sunt statele care au femei pe bancnote

Din rațiuni ce țin de combaterea falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă - unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului”, mai spun reprezentanții BNR.

Vezi și VIDEO:

  • BNR lansează la 1 decembrie bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. Reacția Janinei Nectara

related posts

Modifică setările cookies