Ce se întâmplă cu copiii din Spania, pe perioada carantinei. Decizia luată de Guvern


Cu cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din Europa și pe locul 2 la decese, după Italia, Spania își prelungește măsurile de carantină până pe 9 mai. Însă Guvernul iberic a îmblânzit măsurile în ceea ce îi privește pe copii.


Copiii sub 14 ani pot ieși la aer o oră pe zi intre 8 dimineața și 10 seara și trebuie însoțiți de un adult

De la mijlocul lunii martie, copiii aveau interdicție de a părăsi locuința. Acum acestora le este permis să facă scurte plimbări zilnic. Oficialii spanioli au fost nevoiți să ia această decizie ca urmare a presiunii publice: au avut loc chiar și proteste organizate pe balcon.

„Anxietatea, tantrumurile și irascibilitatea au crescut în rândul copiilor”, a spus Dr. Dr Iban Onandia, un neurochirurg spaniol.

„Avem Disney +, Netflix și jocuri video, dar nu vrei ca să îți tii copiii 5-6-7 ore în fața ecranelor... în același timp, nici nu prea ai alternative”, spune și Ramon Motta, un angajat al unui hotel, tată a două fete de 8 și 11 ani.

Guvernul spaniol le cere iertare copiilor pentru că i-a ținut închiși în case

Unul dintre vicepreşedinţii guvernului de stânga al Spaniei le-a cerut joi "iertare" copiilor, care au trebuit să stea închişi în case de la mijlocul lui martie din raţiuni de izolare în faţa pandemiei de coronavirus şi care vor putea ieşi din nou începând de duminică, informează AFP, citat de Agerpres.

"Această izolare nu a fost deloc uşoară pentru voi. Aţi fost nevoiţi să nu mai mergeţi la şcoală, să nu vă mai vedeţi cu mulţi dintre prietenii şi membrii familiilor voastre, să vă jucaţi acasă şi nu aţi mai putut ieşi afară pentru a vă juca", a declarat Pablo Iglesias în timpul unei conferinţe de presă.

"Pentru toate acestea, vă cerem iertare şi dorim să vă mulţumim pentru tot ce aţi făcut", a adăugat vicepreşedintele guvernului, însărcinat cu probleme sociale şi care este de asemenea liderul partidului Podemos, stânga radicală.

Iglesias şi-a cerut de asemenea scuze pentru bâlbele guvernului în a anunţa atenuarea măsurilor de izolare pentru copii. "Vă cer iertare pentru că, este adevărat, în ultimele zile în cadrul guvernului nu am fost destul de clari când am explicat cum veţi putea ieşi" din case, a spus el.

Spania, a treia cea mai lovită ţară din lume de pandemia de coronavirus, după SUA şi Italia, cu peste 22.000 de morţi, a impus din 14 martie o carantină strictă ce a fost prelungită până pe 9 mai inclusiv.

În prezent, doar adulţii pot să iasă din casă pentru a se duce la muncă în cazul în care telemunca nu este posibilă, pentru a cumpăra de mâncare sau medicamente, precum şi pentru a-şi îngriji sau plimba câinele.

 

  • Ce se întâmplă cu copiii din Spania, pe perioada carantinei. Decizia luată de Guvern

related posts

Modifică setările cookies