6 mituri sexuale spulberate. Pe cate dintre ele le credeai?


Toata lumea stie ca barbatii si femeile sunt diferiti: gandim diferit, ne comportam diferit, suntem "construiti" diferit. Daca insa diferentele sexuale dintre noi sunt mult mai mici decat credem si traiul in societate ne face sa parem astfel?


Antropologul Agustin Fuentes a analizat si demonstat 6 mituri sexuale contemporane, ajutandu-ne sa intelegem ca, de fapt, barbatii si femeile sunt mult mai similari decat realizam.

1. Barbatii vor sex, femeile vor relatii

Atat corpurile barbatilor, cat si ale femeilor raspund in acelasi fel la contact fizic si la relationare. Nu exista diferente biologice in ceea ce priveste tiparele de atasament sau cele de dorinta sexuala. Cu toate acestea, sondajele de opinie demonstreaza ca barbatii isi doresc mai multe partenere decat femeile pe parcursul vietii lor. Daca analizam insa nu media aritmetica, ci mediana (linia de mijloc) a raspunsurilor, atat femeile, cat si barbatii sunt extrem de apropiati ca dorinte. Asta deoarece mai multi barbati au raspuns cu un numar extrem de mare de partenere decat femeile, si astfel media e mai mare. Trebuie insa sa ne intrebam daca e vorba de o tendinta biologica sau de modul in care suntem educati.

2. Organele genitale masculine si feminine sunt total diferite

Majoritatea oamenilor cred ca organele genitale (penisul si vaginul) sunt cat se poate de diferite. Aceasta dihotomie simpla nu este insa corecta: organele genitale ale ambelor sexe provin din aceeasi masa de tesut embrionar. In primele 6 saptamani ale dezvoltarii fatului, masele de tesut se dezvolta in mod identic. In jur de 6-7 saptamani, in functie de ce tip de cromozomi are fatul (XX sau XY), tesutul incepe sa se diferentieze. O parte a tesutului incepe sa formeze clitorisul sau penisul si alta labiile sau scrotul. O alta parte incepe sa dea nastere fie tedticulelor, fie ovarelor. Asta inseamna ca, la baza, organele genitale feminine si masculine sunt compuse din acelasi tesut si functioneaza similar.

3. Creierul masculin si cel femin sunt total diferite

In pofida a tot ceea ce stiai, creierele noastre sunt aproximativ la fel. Creierul barbatilor e putin mai mare decat cel al femeilor (respectand proportia dintre corpuri) si creierul femeilor se opreste din crestere mai devreme (la fel ca in cazul corpurilor). In afara de alte cateva detalii asemanatoare, nu exista diferente considerabile intre cele doua creiere. Cum ne folosim creierul, insa, face diferenta.

4. Organismele noastre au hormoni diferiti

Toata lumea pare sa creada ca femeile si barbatii au hormoni diferiti: testosteronul in cazul barbatilor si estrogenul in cazul femeilor. De fapt, hormonii din organismele noastre sunt aceiasi: nu exista hormoni exclusivi feminini sau masculini. Atat barbatii, cat si femeile pot sa simta o eliberare de testosteron atunci cand se cearta cu cineva sau practica un sport extrem. De asemenea, ambii pot simti o eliberare de oxitocina atunci cand iau in brate un bebelus. Exista diferente intre nivelurile, tiparele sau impactul unora dintre acesti hormoni asupra corpului barbatului sau femeii, dar variatiile individuale conteaza mai mult decat variatiile dintre sexe.

5. Barbatii sunt mai agresivi decat femeile

Desi atat barbatii, cat si femeile isi exprima furia sau agresivitatea la fel de intens, barbatii sunt mai predispusi sa foloseasca violenta fizica in situatii extreme si datorita faptului ca au corpurile mai mari. Barbatii nu sunt de la natura mai agresivi decat femeile, dar pot folosi agresivitatea fizica mai eficient decat femeile (inclusiv apeland la arme). Acest aspect spune insa mai multe lucruri despre modelele societale si despre marimea fizicului masculin decat despre natura umana.

6. Femeile au instincte parentale mai dezvoltate decat barbatii

Femeile nasc si produc lapte, pe cand barbatii nu au aceste abilitati fizice. Cu toate acestea, si femeile si barbatii au acelasi raspuns hormonal potential in fata bebelusilor (cu variatii la nivel individual). Corpul si creierul uman sunt capabile sa creasca un copil indiferent de sex, asa cum demonstreaza numeroase familii monoparentale. Chiar daca femeile dau nastere si hranesc cu lapte matern copiii, si barbatii ii pot creste la fel de bine. Niciunul dintre sexe nu este, de la natura, mai bine dotata pentru a fi parinte decat celalalt.

related posts

Modifică setările cookies