Apartenența la societate ne-a făcut să credem că rațiunea ar trebui să fie singurul lucru pe care îl ascultăm când vine vorba de decizii, planuri sau interacțiuni cu alți oameni. Dar ce este de fapt această „voce interioară” pe care ne chinuim cu toții să o ignorăm?
Pe lângă puterea de a analiza logic un anumit aspect și de a ne baza pe relația cauză-efect, mintea noastră cuprinde și alte elemente:
1.Instinctul – este acea înclinație către anumite comportamente (nu alegi 100% din rațiune ce muzică îți place sau ce oameni te fac să te simți bine, este ceva cu care te naști). Lucrurile pe care le învățăm, sfaturile pe care le primim despre ce este cu adevărat indicat să alegem ne fac să reprimăm aceste comportamente. Momentul în care omul se lasă cel mai dominat de instinct este acela în care simte teamă, în situațiile limită care pun viața în pericol.
2.Presentimentul – este acea senzație care apare neașteptat, fără vreo justificare anume, care persistă și care îți poate influența starea de spirit. Presentimenul negativ este deseori asociat cu anxietatea, paranoia, starea de nervozitate. Au fost raportate multe cazuri în care care oamenii au avut un presentiment negativ înaintea cutremurelor sau a altor catastrofe, dar nu au acționat în consecință.
3.Intuiția – este acel proces care ne oferă capacitatea de a ști ceva automat, fără ajutorul gândirii analitice, care unește subconștientul de conștient, rațiunea de instinct.
În esență, avem nevoie de un echilibru între rațiune și instinct pentru a lua cele mai bune decizii atât pe plan personal, cât și profesional. Desigur, nu este indicat să te arunci cu capul înainte, dar nici să reprimi orice semnal pe care ți-l transmite subconștientul tău. Am fost învățați să ne bazăm doar pe teorii și lucruri concrete sau poate ne este teamă să spunem ca ne-am lăsat dominați de „vocea” din minte.
Singurul lucru care ne diferențiază de animale este gândirea rațională. În schimb, instinctul, impulsurile, sentimentele sunt aceleași. Așa cum animalele se folosesc de aceste comportamente considerate „primitive” pentru a-și demonstra puterea, și noi putem asculta ce ne spune acea voce interioară uneori pentru că intuiția este, fundamental, cea mai spirituală trăsătură a noastră.
Prin urmare, data viitoare când simți că ceva rău este pe cale să se întâmple uită-te de două ori înainte să traversezi, iar când instinctul îți spune să faci ceva (cât timp acel ceva nu este distructiv pentru tine sau cei din jur), încearcă!
Un articol de Bianca Truță