Iată ce spun specialiștii cu privire la acest lucru:
"Suspiciunea mea este că acest lucru are legătură cu modul în care oamenii reacționează la stres. Își doresc un element de confort și securitate", a declarat Brian Book, manager-ul proiectului Community Engagement for Disaster Risk Reduction, Universitatea din Melbourne, pentru Forum-ul World Economic. "Stocul de hărtie igienică este, de asemenea, o acțiune relativ ieftină, iar oamenilor le place să creadă că fac ceva bine, atunci când se simt în pericol."
"Sunt câțiva factori în joc aici. Oamenii nu cumpără doar hârtie igienică. Tot felul de articole sunt vândute, cum ar fi: măști de față și produse de igienizare a mâinilor. Lucruri precum conservele și alte alimente neperisabile se vând, de asemenea, bine. Oamenii sunt speriați și se descurcă. Cumpără ceea ce au nevoie, iar unul dintre obiecte este hârtia igienică. Problema devine apoi auto-susținută, întrucât atunci când oamenii văd ce stochează alte persoane , simt nevoia să obțină același lucru sau să-l obțină înainte de a dispărea. Cred că observăm mai mult hârtia igienică decât celelalte lucruri, deoarece pachetele de hârtie igienică sunt obiecte mari care ocupă mult spațiu. Un produs mic vândut la supermaket (cum ar fi gelul dezinfectant de mâini) este doar o mică gaură în raft, care este adesea umplută temporar cu produse din apropiere.", a spus Alex Russell, profesor la School of Health, Medical and Applied Sciences, Central Queensland University.
"Un al doilea motiv pentru care am putea să-l observăm mai mult este acela că nu există un înlocuitor convenabil pentru hârtie igienică. Dacă supermarektul nu are un anume ingredient pe care îl căutați pentru a găti cina, îl puteți înlocui ușor cu altceva. Dar, dacă nu există hârtie igienică, atunci devine frustrant pentru oameni. Desigur, puteți înlocui cu prosoape de hârtie sau șervețele, dar nu este la fel, nu?", a adăugat Russell.
Foto: Shutterstock
Violent fight over toilet paper in Australia sparks call for calm amid coronavirus panic pic.twitter.com/yb1KfSGhEB
— DAILY SABAH (@DailySabah) March 7, 2020
Ce piese ascultă, obsesiv, românii în plină pandemie de coronavirus