La prima vedere pare simplu - daca un barbat te bate, pur si simplu il parasesti. Nu mai stai la discutii: daca a dat o data, inseamna ca va lovi si a doua oara. Situatia se complica insa atunci cand ai copii si nu vrei sa destrami o familie: rabzi de dragul celor mici. Insa probabil ca femeia respectiva stia cu mult inainte sa aiba copii ca partenerul ei este un om agresiv.
Ma uitam aseara la Nip/Tuck („Prietenie pe muchie de cutit”, serial pe care il puteti vedea si pe Pro Cinema): o femeie care fusese batuta si desfigurata de sotul ei (aflat in momentul ala in inchisoare) se hotaraste dupa 15 de ani de la nenorocire sa isi repare fata. Vrea un nou inceput, vrea ca atunci cand se uita in oglinda sa nu-si mai aminteasca de bataile incasate de la acel barbat. Medicii esteticieni ii reconstruiesc nasul, iar peste ceva timp femeia se reimpaca cu sotul bataus de abia iesit din inchisoare. „S-a schimbat! Este cu totul alt om, regreta ce a facut”, a fost explicatia femeii.
Chiar credeti ca oamenii de genul asta se pot schimba? Eu nu prea cred. Nici in serial nu s-a intamplat asta. Peste ceva timp, femeia a aparut din nou in fata medicilor cu nasul spart. „A fost vina mea, nu a lui. El nici nu era acasa, m-am lovit de frigider!” – le-a spus ea medicilor.
De ce victimele violentei domestice simt nevoia sa isi protejeze agresorii? De ce nu reusesc sa se desprinda de ei si sa o ia de la inceput? De ce indura atata?
Anual in jur de 800 000 de femei declara ca au suportat, in mod frecvent, violenta in familie sub diferite forme insa majoritatea victimelor violentei in familie nu raporteaza.
Campania „Durerea nu este iubire” incearca sa schimbe lejea din Romania, care nu ofera niciun fel de protectie acestor victime ale violentei in familie.
In comparatie cu datele existente la nivelul Uniunii Europene populatia din Romania este semnificativ mai ingaduitoare fata de violenta in familie, in toate formele acesteia.
Lipsa unei legi speciale care sa-i pedepseasca pe agresori si a unor pedepse exemplare duc la abuzuri de neimaginat in familiile din Romania.
Prin acest demers ACASA TV isi doreste ca noua lege sa permita politiei sa poata interveni, sa transforme scandalul si bataia domestica intr-o problema a societatii, sa permita autoritatilor sa se poata autosesiza sau sa reactioneze si fara plangere din partea victimei, sa se aplice ordinul de restrictie pentru vinovati.
Haide sa contibuim si noi cu ceva – primul pas ar fi sa semnam o petitie.
CLICK AICI CA SA SEMNEZI PETITIA