Testul Papanicolau este foarte simplu. Practic, se face dupa un control de rutina pe care orice femeie ar trebui sa si-l faca, chiar daca nu si-a inceput inca viata sexuala. Controlul nu este dureros si dureaza putin. Ti-l poti face in orice cabinet ginecologic. Testul Papanicolau este folosit cu scopul identificarii modificarilor celulare anormale de la nivelul cervixului si pentru screeningul cancerului de col uterin.
„Testul Papanicolau este un test foarte usor de efectuat. Este un test care analizeaza celulele care se descuameaza de pe mucoasa genitala. Daca undeva apare o celula atipica, ni se da un semnal ca ceva nu este in regula la nivelul organelor genitale, interne si externe, si atunci incepem sa verificam daca undeva este o problema. Este bine sa il facem cel putin o data pe an”, spune medicul ginecolog Indiana Dinca.
Dintre femeile care isi fac anual acest control, intre 5 si 10 % au rezultate anormale, insa si mai putine sufera modificari care ar putea duce la un cancer de col uterin.
Daca ai de gand sa mergi la ginecolog ca sa iti faci acest test, ai grija ca rezultatul lui poate fi influentat de anumiti factori. Tesul Papanicolau poate fi influentat de infectii vaginale, de menstra, de ovule, spermicide, tampoane interne, dar si contact sexual cu o zi inainte de controlul medical.
Testul Papanicolaou nu confera o sigurantă de 100 %. El poate oferi rezultate incorecte in aproximativ 15-25 % din cazuri. Testul Papanicolaou poate omite cancerul de col uterin în aproximativ 5 % din cazuri.