Frica, cel mai mare duşman! Cum să o depăşeşti


Frica este inerentă în condiţia umană. Ne protejează de pericolele evidente şi ne împiedică să luăm decizii pripite şi riscante. Cu toate acestea, teama stă la baza multor trăsături negative, cum ar fi lăcomia, rasismul, furia, anxietatea şi lipsa stimei de sine. 


Oamenii au încercat dintotdeauna să se afişeze în societate drept nişte indivizi neînfricaţi, încrezători, plini de resurse şi capabili de orice. Adevărul este că toţi avem un set de temeri care ne împiedică uneori să facem ce dorim sau să ne asumăm anumite riscuri.

FRICI COMUNE PE CARE CU TOŢII LE AVEM

Ideea că nu trecem singuri prin astfel de experienţe este una liniştitoare. Nimeni nu este atât de încrezător precum pare. Sunt de exemplu o mulţime de speakeri care au mărturisit că, în sinea lor, se tem de vorbitul în public. În societatea contemporană, cele mai comune temeri sunt:

Teama de a părea incompetent, incapabil, incult

Teama de a ţine un discurs 

Teama de a lua apărarea cuiva într-o dispută

Teama de schimbare/de necunoscut

Teama de a fi marginalizat

Teama de a spune „nu”

Teama de a nu fi ascultat/înţeles/respectat

Teama de a nu fi suficient de bun

Este trist că pierdem anumite oportunităţi din cauza fricii. Când pulsul ne creşte, mâinile ne tremură şi ne gândim „nu pot să fac asta”, rezultatul este, de cele mai multe ori, unul catastrofal.

Nu ar fi mai bine să ne ignorăm limitările şi să ne extindem orizonturile?

TOTUL ESTE ÎN MINTEA NOASTRĂ

Dacă permitem ca fricile noastre să  ne ia drept ostatici apar consecinţe negative care se repetă la nesfârşit. De exemplu, dacă alegi întotdeauna prieteni care să te domine din teama de a lua iniţiativă, de vei simţi mereu nesemnificativ si neapreciat. Dacă alegem să nu vorbim în şedinţe deşi avem idei bune, persoane mai puţin pregatite decât noi vor primi credit şi apreciere.

Ce impact are frica asupra vieţii personale? Te-ai simţit vreodată blocat într-o relaţie nesatisfăcătoare din teama de a fi singur? Temerile noastre ne ţin deseori în loc, ne împiedică să avansăm, să devenim variante mai bune ale propriei persoane. Evitarea, procrastinarea şi „a te face mic” sunt câteva dintre cuvintele asociate cu răspunsul nostru la temerile sociale. Este mult mai uşor să evităm anumite sarcini la nesfârşit decât să ne confruntăm cu temeri pe care le avem de mici, dar o secundă de risc poate avea urmări favorabile. Ne e teamă de a afla ce este dincolo de acest paravan, prin urmare trăim mai puţin, simţim mai puţin, învăţăm mai puţin.

CUM SĂ NE ÎNVINGEM TEMERILE

În momentul în care realizăm că mai bine de jumătate dintre temerile noastre sunt auto-induse, este momentul să te gândeşti la părerea pe care o ai despre propria persoană.  Percepţiile noastre asupra lumii sunt dictate de instinct, iar instinctul este construit pe baza emoţiilor dominante.

Astfel, înlocuieşte orice interpretare negativă cu una pozitivă. De exemplu, înlocuieşte „am greşit” cu „sunt îndreptăţit să încerc”, „nu sunt perfect” cu „defectele mele mă fac unic” şi vei vedea o considerabilă îmbunătăţire a productivităţii în viaţa de zi cu zi.

D.I.N-ul  (Dialogurile interne negative) reprezintă o voce, o latură a subconştientului care îţi prezintă potenţialele urmări negative ale dorinţelor tale, instalându-se astfel teama. Se bazează şi este amplificat de experienţele negative anterioare. Blochează această voce prin meditaţie. Învaţă să apreciezi lucrurile pe care le ai şi să îţi imbunătăţeşti, nu să critici, minusurile. Respinge critica din jur, cât timp ea nu este constructivă.

Calitatea de a fi om este cea de a fi capabil de a acumula experienţe. Ele se realizează prin raportul  încercare-eşec-reuşită. Cu toţii greşim, ne încurcăm sau pur şi simplu nu avem habar de anumite chestii, şi asta este ceea ce oferă culoare vieţii. Prin urmare, pentru a scăpa de frică, îmbrăţişează greşelile şi învaţă din ele, în loc să le eviţi.

FOTO: UNSPLASH

  • Frica, cel mai mare duşman! Cum să o depăşeşti

related posts

Modifică setările cookies