Inainte de nunta, a aflat ca este la menopauza la doar 33 de ani. Citeste povestea femeii care nu mai poate avea niciodata copii!


Il intalnise pe barbatul vietii ei, urmau sa se casatoreasca de Craciun si abia cumparasera un apartament cu patru camere pe care voiau sa-l umple cu copii. Lindsey Foots avea visuri mari care s-au spulberat dupa o vizita la medic: a aflat ca la numai 33 de ani era deja in perioada postmenopauza. 

Tag-uri:

Ziarul britanic DailyMail relateaza drama acestei femei din Marea Britanie care a fost zdruncinata de vestea primita. Lindsey povesteste ca a plans ore intregi dupa ce si-a dat seama ca nu numai ca nu va avea copii, dar ca femeile in situatie ei au sanse mari sa faca osteoporoza, cancer ovarian sau de colon, atac cerebral sau atac de cord. Ea i-a spus atunci logodnicului ei sa isi indeplineasca dorinta de a deveni tata cu o alta femeie si chiar daca el a ramas langa ea, lui Lindsey i-a fost greu sa accepte ca el nu statea cu ea numai din mila. 

Cum se poate ca o femeie de 33 de ani sa ajunga in situatia asta cand statisticile arata ca varsta la care perioada premenopauzei se instaleaza este intre 40 si 51 de ani? In primul rand se poate pentru ca femeile nu stiu ca li se poate intampla asta, pun simptomele pe seama altor afectiuni si nu merge la medic pentru analize specifice.

Nici medicii nu sunt corect informati: ei se bazau pana de curand pe statistici facute in anii ’80 care spuneau ca numai una din 100 de femei poate iesi din perioada fertila atat de tanara. Numai ca societatea s-a schimbat mult de atunci si numarul lor femeilor afectate de scaderea hormonala si inchiderea activitatii ovarelor a crescut de sase ori. Cauzele? Fumatul este pe unul din primele locuri. Cu cat femeia fumeaza mai multe tigari pe zi si cu cat perioada in care a fost fumatoare este mai mare, cu atat va fi mai scurta perioada fertila.

Pe langa fumat, la capitolul stil de viata se pare ca si consumul exagerat de alcool, sedentarismul, dieta si stresul sunt pe lista. Tocmai de aceea, medicii avertizeaza ca numarul femeilor care ajung la menopauza cu mult inainte de 40 de ani va creste in continuare. Femeile secolului XXI fac putina miscare, sunt foarte stresate si mananca nesanatos. Dieta vegetariana este de asemenea printre cauzele instalarii menopauzei precoce, desi vegetarianismul este recomandat dupa instalarea ei pentru a ameliora simptomele (insomnia, bufeuri, schimbari bruste de stare emotionala). Organismul femeilor are nevoie de o portie de proteine la fiecare masa pentru a produce hormonii sexuali, asta fiind explicatia pentru care vegetarianismul poate grabi perimenopauza (perioada de cicluri neregulate, bufeuri si alte simptome care anunta perioada infertila), spune Dr Cecelia Tregear, specialist in terapii hormonale si tratamente antiimbatranire. 

In plus, se pare ca femeile care traiesc la altitudini mari sunt mai des printre cele care devin infertile inainte de vreme. 

Din punct de vedere social, se observa o diferenta intre femeile cu venituri scazute si cele mai bogate in sensul ca numarul femeilor mai sarace afectate de menopauza precoce este mai mare. Explicatia ar consta in diferentele de dieta si de ingrijiri medicale in functie de venituri.

Alte cauze sunt probleme ale glandelor tiroide sau pituitare (ambele cu rol in producerea de hormoni), bolile genetice si autoimune, chimioterapia sau radioterapia in zona pelviana sau scoaterea ovarelor (ce duce la instalarea artificiala a menopauzei). 

Citata tot de DailyMail, Dr Shirley Bond, specializata in problemele medicale feminine, spune ca nu se poate amana momentul in care menstruatia se va rari pana ce va disparea complet. Este un mit faptul ca folosirea pilulelor contraceptive ar intarzia menopauza. Singurul lucru pe care il pot face femeile este sa evite stresul, sa nu fumeze, sa nu consume prea mult zahar sau prea mult alcool, sa nu faca prea mult sport: sportul este important, mai ales pentru oase pentru ca se deterioreaza cu varsta, dar atletele sufera de diverse probleme hormonale din cauza efortului intens asa ca se recomanda sportul cu moderatie, in functie de varsta. Sunt indicate yoga, pilates, inotul, plimbarile si dansul si, de catre cele cu varste intre 20 si 35 de ani, sala de sport poate fi vizitata de cel mult 3 ori pe saptamana pentru sesiuni de 40 de minute. 

  • Inainte de nunta, a aflat ca este la menopauza la doar 33 de ani. Citeste povestea femeii care nu mai poate avea niciodata copii!

related posts

Modifică setările cookies