Desi oamenii se feresc in aceasta perioada sa isi mareasca familia, conform rezultatelor unei noi cercetari sociologice, criza financiara este cauza tot mai multor sarcini neprevazute. Gallup Organization a facut studiul care a mai indicat faptul ca exista femei care renunta la metodele lor obisnuite de contraceptie sau le inlocuiesc cu altele mai ieftine, dar mai putin eficiente, din cauza preturilor mari sau a faptului ca asigurarile de sanatate nu mai acopera pretul acestora.
Astfel, 3% din femeile fertile au incetat sa mai foloseasca metode de contraceptie pentru ca nu si le mai pot permite. 6% din femeile ce foloseau o metoda hormonala de contraceptie, cum ar fi pilulele contraceptive, au declarat ca au renuntat la aceasta metoda din cauza costului ridicat. 10% dintre femeile chestionate au spus ca sunt ingrijorate si ca nu sunt sigure ca vor avea posibilitatea de a continua sa plateasca pentru o metoda de contraceptie. De asemenea, studiul a relevat ca femeile care au inlocuit metoda de contraceptie folosita in mod obisnuit au fost obligate sa faca acest lucru din cauza costului.
Cercetarea a fost efectuata avand ca esantion un grup de 1.000 de femei fertile si a relevat ca 20% dintre acestea au declarat ca sunt mai ingrijorate in acest moment de aparitia unei sarcini neprevazute decat erau acum un an de zile. "Chiar si un procent de 3% reprezinta o cifra ridicata daca luam in considerare numarul total de femei ce fac parte din aceasta categorie," declara Dr. Iffath A. Hoskins, vicepresedintele ACOG, cel care a prezentat rezultatele cercetarii. "Suntem extrem de ingrijorati de efectul pe care starea economiei o are asupra sistemului de asigurari de sanatate pentru femei."
“Aproape 50% din sarcinile din Statele Unite ale Americii sunt sarcini neprevazute. In perioadele favorabile din punct de vedere economic, cuplurile sunt fericite sa aiba inca un copil, spune Dr. Hoskins. Dar cand familiile au probleme cu banii sau cand unul dintre soti sau chiar ambii isi pierd locul de munca, o sarcina neprevazuta poate fi un dezastru pentru familie.“
Cercetarea a fost comandata de Colegiul American al Medicilor Ginecologi si Obstetricieni (ACOG) si a fost dat publicitatii la adunarea anuala din Chicago a acestuia.
In Romania, conform unul studiu online derulat de GFK Romania anul trecut, 20% din femei au folosit cel putin o data pilula de a doua zi, iar 30% se protejeaza de o sarcina nedorita folosind numai metoda calendarului.