SFATUL PSIHOLOGULUI: Despre conflictul psihic în tulburările de alimentație


Ai întâlnit pe cineva care are obsesia curelor de slăbire? Te-ai intrebat de ce unele persoane obțin rezultate și altele nu?


Ai auzit cu siguranță în jurul tău sau ai participat la discuții despre kilogramele în plus. Te-ai surprins ascultând o persoană nemulțumită de corpul său, care totuși din punctul tău de vedere arată normal? 

Kilogramele în plus (reale sau imaginare), precum și cele în minus, ascund de cele mai multe ori un conflict psihic, adică o luptă între o nevoie care se cere satisfăcută și o tendință de reprimare a acesteia.

Foarte multe dintre persoanele care încep să țină o dietă au rezultate rapide, neputând să mențină procesul pe termen îndelungat sau, dacă ajung să facă asta, se frustrează atât de tare pe durata dietei încât dezvoltă comportamente și obsesii ce pot deveni nocive.

Atingerea rezultatelor dorite nu ține doar de voință, ci și de descoperirea emoțiilor din spatele conflictului psihic, precum și de identificarea și înțelegerea tiparelor de gândire și de comportament. 

O înfometare brutală spre exemplu, metoda aleasă pentru a atinge un rezultat rapid, afectează dispoziția, putând duce la depresie, sau poate dezvolta obsesii cu privire la mâncare (măsurarea și “înjumătățirea” exagerată a alimentelor), la propriul corp (dismorfofobie corporală - supraevaluarea aspectului corpului), sau chiar panică, afectarea concentrării, stări de epuizare. Pentru a ajunge la înțelegerea acestor emoții și conflicte, putem călători imaginar către perioada copilăriei timpurii. 

Vorbim așadar de perioada în care satisfacerea foamei este asociată cu sentimentul de siguranță și confort. A fi hrănit este echivalent pentru copilul mic cu a fi iubit, în timp ce lipsa hranei, adica înfometarea, este asociată cu tendințe agresive.

Copilul care nu primește mâncarea la timp trăiește impulsuri agresive de a lua cu forța hrana (bebelușul poate mușca sânul ca manifestare a agresivității), iar punerea în act a lăcomiei și geloziei determină de regulă sentimente de vinovăție. 

Dependent de mamă, copilul mic se adaptează la mediu în funcție de capacitatea acesteia de a-i transmite ceea ce se întamplă în exteriorul său.

Pentru că preia stările mamei, un bebeluș ce resimte mediul ca fiind ostil, poate refuza mâncarea, ca și cum prin hrănire încorporează și ceea ce îi transmite mama: spre exemplu tristețea mamei este preluată odată cu alimentele și - pentru că poate fi copleșitoare – bebelușul refuză mâncarea.

Alteori, copilul poate refuza hrana ca manifestare a invidiei: cere atenție, este gelos pe fratele mai mic. Acești factori emoționali se pot regăsi desigur și la adulți sau adolescenți.

Daca în anorexie scade apetitul din cauza unor factori emotionali inconstienți, în bulimie apetitul este exagerat, urmat însa adesea de vomă (de multe ori provocată), la baza fiind de regulă reacția la frustrarea emoțională, nevoia de iubire și afecțiune.

Refuzul de a mânca pune în scenă până la urmă un refuz pe care persoana l-a simțit în relația cu cineva foarte important din copilăria timpurie - mama, bona, bunica (lipsa unei conectări autentice a fost percepută ca abandon). Prin înțelegerea și numirea emoțiilor refulate - furie, frică, ostilitate, vinovăție, prin aducerea la lumină a suferinței acumulată în timp și acceptarea ei, tensiunea va fi eliberată și corpul nu va mai avea nevoie să acumuleze kilograme sau să se pedepsească prin abstinență ca formă de compensare pentru lipsa iubirii.

Așadar, atunci când te hotărăști să slăbești, gândește-te că acele kilograme s-au acumulat în niște luni sau ani. Acordă-ți timp pentru a stabili și atinge obiective realiste, împreună cu un specialist, astfel încât să îți poți atinge scopul fără să te frustrezi, având compasiune față de tine, învățând să te iubești.

Consilierea psihologică te va ajuta să-ți identifici tiparele, să-ți învingi fricile și dependențele și să scoți la iveală calitățile pe care poate le-ai avut și nu le-ai conștientizat.

Melania Stanciu este psiholog clinician și psihoterapeut, are formare în psihoterapia psihanalitică a copilului, adolescentului și adultului, susține atât ședințe de terapie individuală cât și workshop-uri de dezvoltare personală. Pe Melania o puteți găsi și aici http://melaniastanciu.com/ 

Vezi și transformarea spectaculoasă prin care a trecut Răzvan Ciobanu

related posts

Modifică setările cookies