Mit: dietele sarace in grasimi sunt bune pentru tine
Adevar:
Medicul nutritionist Lyndel Costain spune: „Oamenii au impresia ca au nevoie de o dieta fara grasimi pentru a slabi, insa ce trebuie sa stie ei este ca organismul are nevoie de o treime de calorii provenite din grasimi”.
Corpul are nevoie de grasimi pentru energie, regenerarea tesuturilor si pentru transportarea vitaminelor A, D, E si K in interiorul organismului.
„Femeile au nevoie de 70 de grame de grasimi pe zi, valoarea minima fiind insa de 30 de grame. Barbatii au nevoie de 95 de grame. Deci nu are rost sa eliminam complet grasimile din dieta. Intelept este sa renuntam la grasimile saturate si sa consumam grasimi nesaturate din ulei de masline sau avocado”, spune Costain.
Mit: Dietele severe si infometarea te ajuta sa slabesti
Adevar:
Acest lucru e valabil pe termen scurt, insa in cele din urma se va dovedi ca nu este cea mai buna solutie. “Pierderea in greutate in urma unei diete pe termen lung arde grasimile. Insa o dieta pe termem scurt si chiar infometarea nu numai ca nu ard grasimile, dar slabesc si musculatura si tesuturile”, explica Claire MacEvilly, experta in nutritie.
Pierderea de masa musculara determina si o modificare a cantitatii de calorii de care are nevoie organismul zi de zi. Asta inseamna ca organismul va avea nevoie de mai putine calorii decat inainte de dieta. Insa o data cu renuntarea la regim, kilogramele pierdute se pun la loc. De aceea, in orice fel de dieta, sunt recomandate exercitiile fizice – pentru a mentine masa musculara si echilibrul metabolismului.
„Infometarea te face sa te simti ametita si slabita, de aceea sunt recomandate doar dietele pe termen lung ”, sustine Claire MacEvilly.
Mit: Mancarea cosumata seara tarziu ingrasa mai tare
Adevar:
Multe diete iti vor interzice sa mai mananci dupa o anumita ora seara. Vor spune ca organismul va depozita mai multa grasime pentru ca arderile sunt mai incete.
Un studiu realizat de Dunn Nutrition Centre din Cambridge sustine un alt punct de vedere. Un anumit numar de voluntari a fost supus unui program de cercetare. In prima faza a studiului , au fost hraniti cu o masa copioasa la pranz, iar la cina li s-a dat mai putina mancare. In cea de-a doua parte a cercetarii, voluntarii au fost hraniti cu un pranz lejer si cu o cina bogata.
Rezultatele au aratat ca cina copioasa de seara nu a facut organismul sa depoziteze mai multe grasimi. Deci nu este important CAND mananci, ci CEEA CE mananci pe parcursul unei zile intregi,
„Este adevarat ca oamenii care sar peste pranz si mananca mult seara risca mult mai mult sa se ingrase decat cei care mananca regulat 3 mese pe zi”, spune Lyndel Costain.