Chef Florin Dumitrescu a propus pentru sarbatori muschiulet de porc cu merisoare, una dintre acele retete de Craciun cu care vei rasfata negresit papilele gustative ale invitatilor tai.
Ingrediente:
800g muschiulet de porc
250g merisoare deshidratate
100g unt
50ml vin alb
150g ceapa alba
50g pesmet
5g cimbru proaspat
100ml suc de merisoare
30g mustar
20ml ulei de masline
Pesmetul se amesteca cu uleiul de masline, frunzele de cimbru proaspat, ceapa alba tocata marunt si 50g merisoare tocate marunt. Totul se amesteca bine si se sareaza. Muschiuletul de porc intreg se unge cu mustar si se tavaleste in pesmetul aromat. Se pune in tava si se baga la cuptor 30 de minute la 180C. Cand este gata, se taie medalioane si se mai prajeste in tigaie, doar daca nu este gatit complet. Intr-o alta tigaie, se pune untul, merisoarele ramase si vinul alb. Dupa ce vinul isi evapora alcoolul, puneti si sucul de merisoare si lasati sa fiarba pana scade si are consistenta de sos. Pentru indulcirea sosului folositi o lingurita de dulceata de fructe de padure. Sosul fierbinte si muschiuletul de porc in crusta aromata pot fi servite cu legume verzi fierte, cartofi piure, linte fiarta, orez, cous cous si o salata verde.
Chef Catalin Scarlatescu a ales lasagna vegetala, o surpriza dietetica si una dintre cele mai usoare retete de Craciun, pe care o poti prepara fara probleme pentru familia ta.
Ingrediente:
Foi de lasagna
Legume cat mai variate
Sos Bechamel
Sos de rosii
Legumele taiate se calesc in putin ulei de masline extra virgin si se condimenteaza dupa plac cu sare si piper. Intr-o tava se aseaza un strat de foi de lasagna, legumele, sosul Bechamel si sosul de rosii si se repeta procesul pana se termina toate ingredientele. La final,se presara pe deasupra parmesan.
Chef Sorin Bontea a ramas in zona specialitatilor specifice sarbatorilor si a optat pentru una dintre cele mai gustoase retete de Craciun, piftia de curcan.
Ingrediente:
Aripi si pulpe de curcan
Boabe de piper
1 ceapa
1 telina
Usturoi dupa gust
Sare
Se pune curcanul la fiert, in special aripile, pentru ca din ele vine gelatina, si pulpele. Carnea se fierbe in apa cu sare, in care s-au adaugat boabe de piper, o ceapa si o telina, ambele intregi. Totul se fierbe la foc mic si foarte incept, ca sa nu se tulbure apa, iar spuma se ia in permanenta. Dupa ce s-a fiert carnea, amestecul se strecoara si se lasa sa mai scada. Pentru a verifica daca piftia s-a legat, se ia putina zeama si se baga la frigider pana se raceste. Daca nu este legata, se mai lasa la scazut. Dupa ce s-a legat, se adauga usturoiul si se strecoara inca o data. Cand carnea s-a mai racit, dar inca este calda, se desface pielea de pe ea, apoi se pune amestecul in recipient si se baga la frigider.
Tu ce preferi sa gatesti de sarbatori? Ce retete de Craciun sunt pe placul tau? Te-ai gandit ce vei pregati pentru invitatii tai?
Sursa retete: foodstory.ro