5 mituri despre excesul ponderal, diete si persoanele plinute


Sa fie oare persoanele slabe standardul de frumusete si sanatate? Daca indicele masei corporale (IMC) ne plaseaza in categoria supraponderalilor, stim ce inseamna, de fapt, acest lucru? Si cat este de sanatos sa ne supunem constant dietelor pentru slabit? Haideti sa aflam impreuna cateva mituri pe care le consideram, pana nu de mult, adevaruri absolute!
 


1. O valoare mare a IMC impune eliminarea catorva kilograme
Adevar: IMC este un indicator folosit pentru a calcula greutatea ideala in raport cu inaltimea (calculeaza-ti si tu acum indicele IMC folosind calculatorul). Totusi, atunci cand vei citi rezultatul, trebuie sa tii cont nu doar de valoarea afisata, ci si de caracteristicile proprii: conformatie (mergi la sala, musculatura ta este bine dezvoltata sau, dimpotriva, ai tonusul scazut) si structura osoasa.

Asta pentru ca, din pacate, calculatorul nu poate face diferenta intre greutatea castigata la sala de forta si cea castigata la fast-food. Si pentru a te lamuri mai bine in aceasta privinta, il luam drept exemplu pe Arnold Schwarzenegger, al carui IMC in perioada in care isi construia cariera de culturist era 33, ceea ce ar fi insemnat ca era obez!

2. Kilogramele in plus sunt intotdeauna un dezastru
Adevar: Da, kilogramele in plus sunt un pericol pentru sanatate. Insa studii recente au demonstrat ca persoanele supraponderale, ale caror valori IMC variaza intre 25 si 30 au o rata de supravietuire mare dupa interventiile chirurgicale. Asta pentru ca cei mai multi dintre noi avem tendinta sa pierdem kilograme, uneori masiv, dupa o operatie.

Afla in continuare daca e sanatos sa slabim, indiferent de mijloace!

related posts

Modifică setările cookies