1. Calculeaza numarul de calorii pe care trebuie sa le consumi
Daca vrei sa stii exact cate fructe, legume sau proteine trebuie sa consumi pe zi, opteaza pentru un plan personalizat. Ai de ales intre varianta costisitoare, de a apela la un specialist in nutritie, sau intre cea la indemana, de a folosi calculatorul de calorii zilnice necesare, disponibil pe www.perfecte.ro.
2. Evita conservele si cutiile
Cel mai simplu mode de a taia din calorii si de a incepe cursa catre o alimentatie sanatoasa este sa eviti orice fel de mancare ambalata in conserve sau cutii. Pentru a isi pastra proprietatile timp de cel putin o luna, cat indica termenul de garantie, se folosesc cantitati enorme de grasimi, chimicale sau conservanti.
3. Fa-ti o lista de cumparaturi
Inainte sa pleci la cumparaturi, fa-ti timp pentru a pune pe lista tot ce vrei sa cumperi. Nu uita sa mai verifici inca o data daca intr-adevar ai nevoie de toate produsele pe care le-ai mentionat. Oare chiar trebuie sa cumperi chipsuri? Sau bauturi acidulate? Sau prajituri?... Mai gandeste-te!
4. Coloreaza-ti farfuria
Regula de baza a nutritiei este sa iti colorezi farfuria. Mai exact, cu cat mancarea ta este mai colorata, cu atat este mai sanatoasa. Regula se poate confirma foarte usor – fructele si legumele sunt colorate, dar si sanatoase, in timp ce cartofii prajiti repezinta exact contrariu. Tu decizi in ce cantitate se vor regasi aceste alimente in farfuria ta.
5. Investeste timp
Daca esti hotarata sa mananci mai sanatos, programeaza-ti sa petreci mai mult timp in bucatarie. Semipreparatele pe care le gasesti in supermarket sunt pline de E-uri, asa ca fa-ti pentru inceput o lista cu mancarurile tale preferate si incearca sa gatesti cate una pe zi. Programul nu iti va fi afectat cu nimic. In loc sa stai la calculator sau in fata televizorului cu o punga de pop corn in fata, vei reusi sa gatesti o mancare sanatoasa, care sa te ajute sa obtii formele pe care ti le doresti.