Apa plata cu lamaie servita in restaurante poate fi mai periculoasa decat te-ai fi gandit vreodata. Conform unui studiu realizat in 21 de restaurante de unde au fost colectate 76 de lamai, 70% dintre acestea s-au dovedit a fi daunatoare organismului, din cauza microbilor pe care ii contineau.
Mostrele au fost stranse de indata ce lamaile au fost servite si inainte de a fi atinse de catre clientii restaurantelor, motiv pentru care cercetatorii au ajuns la concluzia ca microorganismele prezente pe feliile de lamai proveneau de la angajati. "Desi lamaile au proprietati antibacteriene, rezultatul studiului indica faptul ca o varietate de microorganisme pot supravietui pe coaja unei lamai. Patronii de restaurante ar trebuie sa stie ca feliile de lamai adaugate la bauturi ar putea include potentiali microbi patogenici.", a fost una dintre concluziile studiului.
Conform experimentului cercetatorilor, se pare ca jumatate din cantitatea de lamai colectata din restaurante a fost contaminata cu materii fecale umane, provenite probabil de pe mainile angajatilor, care nu folosesc manusi de protectie si nu se spala frecvent pe maini.
"In urma analizarii mostrelor colectate din reustaurante, am ajuns la concluzia ca acestea au fost contaminate cu trei bacterii provenite din medii diferite: bacterii ale intestinului, ale tractului respirator si ale pielii. E.coli, stafilococul epidermidis si fungile candida au fost bacteriile gasite de catre examinatori." a declarat unul dintre cercetatori.
Se pare ca desi sistemul imunitar lupta de obicei impotriva unor astfel de bacterii, exista totusi riscul de aparitie a unor infectii la nivelul organismului, astfel incat consumul feliilor de lamai in restaurante ar trebui evitat.
Sursa: www.huffingtonpost.com