Indiferent de vârstă, persoanele care nu se bucură de o aliniere perfectă a dinților (copii, adolescenți sau adulți) sunt la fel de reticente în a întreprinde tratamentul ortodontic deși sunt preocupate de aspectul estetic și de un zâmbet perfect.
Ortodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă de corectarea poziției dinților și a maxilarelor. Rolul medicului ortodont este acela de a corecta problemele dinților nealiniați, care altfel ar provoca dificultăți în a mesteca, în menținerea unei igiene orale adecvate și a unor defecte de vorbire. Beneficiile suplimentare ale ortodonției sunt reprezentate de alinierea perfectă a dinților, care este plăcută din punct de vedere estetic, însă, în general, acest tip de stomatologie este mult mai complex decât procedurile simple de cosmetică dentară, cum ar fi albirea dinților.
Cea mai la îndemână metodă prin care se poate corecta poziția dinților este prin aplicarea aparatelor dentare, care au, așadar, rolul de a îndrepta dinții. Tehnologiile moderne permit ca aparatele dentare aplicate și să fie discrete, abia vizibile, dacă nu aproape invizibile. Aparatele dentare sunt realizate din diferite materiale: metal, ceramică și sunt diferite că aspect și funcționalitate: aparate dentare fixe, mobile. Toate ajută la mișcarea dinților și ajustarea creșterii maxilarului, precum și a mușchilor conectați la acesta. Aceste aparate funcționează prin aplicarea unor forțe în direcția dorită pentru a ajuta la alinierea atât a dinților cât și a fălcilor.
Ce ar trebui să știți despre aparatele ortodontice safir?
Aparatele ortodontice safir reprezintă una dintre opțiunile disponibile pentru pacienții care sunt preocupați de aspectul lor estetic în timp ce poartă aparatul ortodontic, deoarece acestea răspund nevoilor de eficientă a tratamentului și de estetică în același timp.
Aparatele dentare safir sunt realizate dintr-un cristal artificial (safir) care are un efect de cameleon asupra suprafețelor dintelui, ceea ce-l face foarte dificil de observat. Au un grad estetic ridicat, similar cu purtarea de bijuterii. Deoarece suprafață suportului nu favorizează acumularea plăcii și nu își modifică culoarea din cauza coloranților alimentari, dispozitivul își menține proprietățile estetice pe întreagă perioada a tratamentului. Costurile sunt puțîn mai mari decât cele pentru aparatele ceramice, dar mult mai mici comparativ cu cele invizibile (linguale).
Aparatele safir sunt:
● aparate fixe;
● se aplică pe spatele dinților;
● sunt la fel de eficiente ca aparatele metalice;
● sunt foarte estetice deoarece sunt aproape invizibile;
● sunt amestecul perfect între eficacitate și estetică.
Caracteristicile aparatelor safir
● sunt complet transparente;
● nu își schimbă culoarea în timp (pe durata tratamentului);
● datorită transparenței lor sunt discrete, indiferent de culoarea dinților pe care sunt aplicate;
● sunt aproape invizibile;
● au o suprafață ultra-netedă;
● au margini rotunjite, ceea ce le face perfecte pentru confortul pacientului.
Combinația dintre proprietățile foarte dure, dar fragile în același timp ale brachetilor safir și rezistența ridicată a legăturii reduce eventualele fracturi. Mai mult decât atât, frecarea crește un pic cu bretele transparente. Înalta frecare se datorează rugozitatii interfeței suportului care încetinește alunecarea arcului prin intermediul suportului.
Plasarea aparatului safir durează între 18-24 luni, în funcție de dificultatea specifică fiecărui pacient.
Datorită caracteristicilor lor estetice remarcabile, aparatele ortodontice safir sunt preferate de majoritatea adulților și adolescenților. Acest fapt se datorează aspectului translucid, spre deosebire de brațele ceramice, care sunt albe.