"Carnea de porc nu as recomanda-o niciodata: nici in timpul sarbatorilor, nici in afara lor. Este foarte important ca in momentul in care se pregateste masa de sarbatori sa ne amintim ca este vorba despre o sarbatoare spirituala, nu una culinara! Felurile de mancare nu trebuie sa fie prea grele, prea complexe si daunatoare sanatatii. De exemplu, daca facem o salata beuf, sa nu o facem cu carne. Ar trebui sa asociem la un fel de mancare mai greu, salate din legume crude. Ar trebui sa mancam mai putina carne si mai multe legume", spune medicul nutritionist Andreea Dragomirescu.
Exista solutii pentru inlocuirea carnii de porc de sarbatori. Cornelia Marin, proprietara unui restaurant bio, ne-a facut recent un clasament al celor mai bune carnuri.
"Din punctul meu de vedere prima carne care ar trebui consumata este cea de peste, datorita, in primul rand, continutului de Omega 3. Pana acum se spunea ca pestele este cel mai sigur, insa in ultima vreme au aparut discutii vizavi de consumul de mercur", a spus pentru perfecte.ro Cornelia Marin.
Pe locul doi in topul Corneliei Marin este carnea de curcan, urmata, in ordine, de cea de pui si de vita.
Desi in ultima perioada multi nutritionisti recomanda carnea slaba de porc in locul celei de pui, Cornelia Marin are alte preferinte: aceasta pune porcul pe ultimul loc in topul celor mai sanatoase carnuri.
"Mare atentie la cum este preparata si la procentul de grasime pe care il contine. Ar fi bine sa fie si ea dintr-o sursa sigura, pentru ca si carnea de porc poate sa fie plina de antibiotic, de o gramada de pesticide", ne-a spus Cornelia Marin.
“Carnea de porc nu este atat de grasa pe cat a fost acuzata, cu conditia sa alegem bucatile de carne care nu sunt impanate”, spune specialista in nutritie Mihaela Bilic. VEZI UN MATERIAL VIDEO CU PAREREA MIHAELEI BILIC DESPRE CARNEA DE PORC.