Ce ascunde pofta exagerata de mancare


Pofta exagerata de mancare se datoreaza, in principal, gestionarii gresite a consumului de alimente. Evitarea

micul dejun va crea, in compensatie, o pofta de mancare exagerata la pranz si cina.


Expertul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi spune ca poftele pentru anumite alimente apar atunci cand consumam alimente industriale rafinate, cu incarcatura glicemica ridicata si densitate nutritionala scazuta in cadrul unor diete monotone care nu ne pot furniza nutrientii necesari sanatatii organismului.

Pofta de dulce
Pofta de dulce, in conditiile unei diete echilibrate si diversificate este normala, insa problemele incep atunci cand nu ne putem abtine de la consumul de dulciuri. Atunci cand poftim tot timpul la dulce s-ar putea, in faza incipienta, sa suferim de o carenta de crom si magneziu. Cromul este necesar pentru producerea factorului de toleranta la glucoza (GTF), care este absolut necesar pentru functionarea normala a hormonului hipoglicemiant – insulina. Cand insulina nu mai poate transporta glucoza din sange in interiorul celulelor pentru a fi transformata in energie, celulele sunt permanent infometate, inducand dorinta de dulce.

Pofta de carne
Scaderea rezervelor de proteine, in special a masei musculare, atunci cand suntem suprasolicitati fizic si psihic, in cazul in care nu consumam carne, oua, lactate, poate determina pofta de carne. De asemenea, consumul de produse industriale din carne cu proteine cu valoare biologica scazuta (mezeluri, carnati, paté-uri) poate declansa si intretine pofta de carne, organismul sperand sa gaseasca o sursa de proteine de inalta calitate biologica. In aceste situatii ar fi de preferat sa adoptam o dieta diversificata din care sa faca parte in special carnea de peste, carnea de pui (ecologic sau de curte), ouale (ecologice sau de curte), carnea rosie ecologica, dar si urda, quinoa, amarantul.

Pofta de cafea
Pofta de cafea poate trada o lipsa de sulf (S) si fier (Fe). Surse bune de sulf sunt carnea, pestele, ouale, lactatele, varza, broccoli, conopida, cerealele integrale, germenii proaspeti de grau, lintea, nautul, ceapa, usturoiul (alicina).
Fierul este de asemenea un element vital, gasindu-se in organe de animale, carne (in forma hemica), oua, ciuperci, patrunjel frunze, boia de ardei, cacao-ciocolata neagra, cafea, etc.

Pofta de fructe
Pofta de fructe reprezinta, in general, expresia carentelor de enzime alimentare, vitamine, minerale si fitochimicale (non-nutrienti). Fructele din flora de padure sau cultivate (de preferat ecologice), consumate la deplina coacere naturala, in sezonul lor de aparitie, aprovizioneaza organismul cu enzime alimentare active (fiind alimente vii), vitamine naturale, minerale cu inalta biodisponibilitate si fitochimicale (antioxidanti) necesare reechilibrarii fiziologiei si restabilirii sanatatii fizice si mentale.

Fructele crude vor fi consumate numai intre mese, pe stomacul gol, fara a fi asociate cu nici o alta categorie de alimente: legume, leguminoase, carne, lapte, oua, grasimi, cereale.

Fructele se preteaza cel mai bine pentru inlocuirea alimentelor junk-food care de obicei se rontaie intre mese: chips, snacks, pop-corn, dulciuri, sticks etc.

Citeste sfaturi pentru prevenirea poftei excesive de alimente pe doctormenci.ro.

related posts

Modifică setările cookies